HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Gegratineerde garnalen ook niet gek voor de kerstdagen

roze garnalen

De gebruiksmogelijkheden van garnalen zijn eindeloos. In warme gerechten passen ze ook ideaal.

Garnalen in schelpen gegratineerd is ook een klassieker en snel te maken.

GEGRATINEERDE GARNALEN

Nodig:

 • 200 gram garnalen
 • 25 gram boter
 • 25 gram bloem
 • 200 cc melk, bouillon
 • peper & zout
 • paneermeel
 • 15 gram boter

Van boter, bloem en vocht een saus maken.  ( Boter smelten in een steelpan. Dan de bloem erbij , even doorwarmen , maar wel blijven roeren. Dan de koude vloeistof erbij. Al roerend aan de kook brengen en een paar minuten laten sudderen om de bloem te garen). Peper en zout naar smaak toevoegen en als laatste de garnalen. Dit verdelen over de schelpen ( of als je die niet hebt vuurvaste bakjes). Hier wat paneermeel over strooien en wat kleine klontjes boter. In een oven van 175 °C tot de bovenkant mooi bruin is gekleurd. Traditioneel met een takje peterselie en een schijfje citroen geserveerd.

garnalen gegratineerd

Zo deed men het al vlak na de tweede wereld oorlog.

+ Men kan dit gerecht variëren door wat cayennepeper bij de saus te mengen. Ook wat plakjes champignons erbij kan. Of stukjes gare vis zoals zalm. En sjalotje in de boter eerst smoren smaakt ook lekker. In plaats van melk of bouillon ,kan je ook eerst wat witte wijn door de bloem met boter mengen en dan pure room. Of half room, half bouillon. Je kunt in de bouillon ook eerst wat stampertjes saffraan mee  laten trekken.
 • Voor deze gegratineerde garnalen, zou ik zelf geen Hollandse grijze garnalen gebruiken maar roze of IJslandse  of iets dergelijks. Met rivierkreeftjes smaakt dit recept ook lekker.
 • Woon je aan de kust en kan je aan verse garnalen komen, kook deze in ruim hard kokend water met 15 gram zout op een liter water. De garnalen vlug gaar koken in maximaal 5 minuten en dan snel maar goed laten afkoelen,
 • Je kunt ook garnalen ongepeld kopen. Zelf pellen vinden velen een leuke klus en je hebt dan erg goedkoop lekkere verse garnalen.  Neem de kop van de garnaal in je linkerhand, terwijl je met je rechterhand het staartgedeelte van de kop aftrekken en tegelijkertijd met de linkerhand een duwtje aan de kop geven in een draaiende beweging.
 • Kijk maar op: http://youtu.be/QfXCYTFITo8
Wil je een mooie garnalensoep voor je kersteten, maak dan de klassieker uit de Zaanstreek:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/zaanse-mosterdsoep/

mosterdsoep

GENIETEN VAN PRODUCTEN UIT DE ZEE : NEDERLANDS DIS

kerst 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>