HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JUFFERS of te wel handgevormde koekjes uit de oude Hanzestad HASSELT

 

hasselt vroeger op kaart

Hasselt behoorde tot het Zuiderzeekwartier van de Hanzesteden, want deze plaats had via het Zwarte Water dat toen nog de Ae heette een open verbinding met de Zuiderzee. In de vergaderingen van het Hanze –verbond werden de belangen van Hasselt door Deventer behartigd. Via Hasselt werd in die tijd vooral rogge en bier verhandeld, maar ook turf , hout en vee en dan speciaal ossen werden door Hasseltse schippers vervoerd.  Het huidige silhouet van Hasselt wordt gedomineerd door de Sint Stephanuskerk en natuurlijk ook de kalkovens, die al lang niet meer in gebruik zijn.

kalkoven hasselt

Vanaf ongeveer 1500 tot rond de tweede wereldoorlog was het een van de belangrijkste activiteit in deze oude Overijsselse stad.

Maar Hasselt kent meer traditie, zoals hun eigen koekjes de Hasseltse juffers. Het zijn ronde iets holle, schelp-vormige handgemaakte koekjes met grof suiker bestrooid.

Er bestaan meerdere recepten voor de  “echte” HASSELTER JUFFERS.
Er zijn recepten op basis van een gistdeeg, maar door de hoeveelheid boter in het deeg werkt het als een soort korst – of bladerdeeg.

HASSELTER JUFFERS in gistdeeg

De eerste fase is vergelijkbaar met het maken van brooddeeg.

 • ½ kilo tarwebloem
 • 1 schepje suiker
 • 35 gram verse gist of twee zakjes droge gist
 • Wat zout
 • Ongeveer 330 cc lauwe melk

Maak een giststarter van wat bloem, een glas lauwe melk, het schepje suiker en de gist. Zet dit op een lauwwarme plek weg tot het gaat gisten. Zeef de bloem in een deegkom. Strooi de zout langs de rand. Voeg de giststarter erbij en werk dit samen met de rest van de lauwe melk door de bloem. Maak er een gemiddeld , soepel brooddeeg van. Dek de deeg af met een doek en laat het zeker een uur rustig rijzen.

 • minstens ¼ kilo boter

Rol dan het deeg uit tot een dunne plak. Leg hier de stukjes koude boter op. Voeg het dicht en rol het deeg herhaaldelijk tot het een geheel is geworden. Vorm van het deeg een aantal rollen deeg van ongeveer 8 cm. doorsnede. Snij hier schijven van.

 • 100 gram grove rietsuiker

Bestrooi die royaal met de suiker en rol de suiker in de rondjes vast.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Leg de rondjes deeg op een met olie bestreken bakblik.

Bak de koekjes, als de oven op temperatuur is, in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.

Gelijk van het bakblik vissen en laten afkoelen.

hasselter juffers

JUFFERS zonder gist

 • 500 gram bloem
 • 250 ml melk
 • een snuf zout
 • 125 gram boter
 • 100 gram greinsuiker

Zeef de bloem met het zout in een deegkom. Voeg er de melk bij en kneed het samen tot een redelijk droog deeg. Verdeel de koude boter in dunne plakjes. Rol het deeg uit tot een dunne plak. Leg hier de plakjes boter op en vouw het deeg dicht. Kneed het vervolgens even door zodat een soepel deeg ontstaat. Pak het deeg in en leg het een tijd koel weg.

Vorm dan ven het deeg rollen van ongeveer 8 cm. Doorsnede. Strooi de suiker over je werkblad. Snij de rol deeg in dunne plakjes de rol deze nog even uit over de suiker. Leg de besuikerde deeg rondjes op een bakblik, dat met een velletje bakpapier dat licht met olie of gesmolten boter is bestreken.

Verwarm de oven voor op 170 ⁰C. Bak de koekjes in ongeveer een half uur mooi bruin. Schep de koekjes dan gelijk van de bakplaats en laat ze op een rooster afkoelen. In een trommel bewaren.

ANDERE VERGELIJKBARE KOEKJES: Arnhemse meisjes – http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/arnhemse-meisjes/Arnhemse meisjes 1 Neddis 2015

LEKKERE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

 

Uitzicht Hasselt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>