HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOTERKOEK TYPEREND GEBAK van hier uit de serie KAAS, MELK & ZO

Er zijn vele traditionele Nederlandse specialiteiten die hun smaak baseren op de roomboter die daar in gebruikt wordt.

Wat dacht je van Boterkoek

boterkoek

Boterkoek is een traditionele Nederlands gebak, waarvan vergelijkbare koeksoorten maar dan steeds net iets anders en in vele variaties in andere landen voorkomt.

Een Nederlandse boterkoek is een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid  met roomboter. De koek wordt meestal gemaakt in een speciale boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter.boterkoekvorm

De koek is alleen boterkoek  wanneer er echte roomboter wordt gebruikt.

Boter

Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker,een beetje zout en een ei. Een deel van het (losgeklopte) ei wordt eveneens gebruikt om de bovenkant mee te bestrijken zodat de koek een glimmend, goud-bruinachtige korst krijgt. Soms worden gemalen amandelen door het deeg gemengd. Dan smaakt het meer naar marsepein. Wat citroenrasp smaakt er wel goed door.

RECEPT:

Voor een vorm van 24 centimeter

  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • een mespunt zout
  • 200 gram zachte roomboter
  • Wat citroenrasp

Vet een vorm in (dun – met olie of boter).

Klop het ei met een vork los in een kommetje.
Meng de bloem, de suiker en het zout in een schaal door elkaar.

Ruim de helft van het ei bij het mengsel. Voeg zachte boter toe. Kneed alles tot een egaal deeg.

Druk het deeg plat in de ingevette vorm, zorg ervoor dat het overal even dik is.
Bestrijk het deeg met het overgebleven ei.

Maak met een vork een ruitpatroon op bovenkant van de boterkoek.

Bakken in een oven van 170 ⁰C, gedurende 35 minuten. De koek is dan nog zacht.

Vooral niet te lang in de oven zetten. Lossnijden uit de vorm en volledig laten afkoelen.

In stukken snijden.

stukken boterkoek

  • Echte vanillesuiker toegevoegd verfijnt de smaak wel.

 

TRADITIONELE  HEERLIJKHEDEN :  NEDERLANDS DIS

bakker harderwijk 2

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>