Als het in de herfst dreigt te gaan vriezen is het slim om de laatste tomaten van je tomatenplanten te plukken. Of ze nog groen en niet helemaal rijp zijn maakt niet uit. Want na een paar nachten met nachtvorst moet je ze toch op de composthoop gooien. Dan kan je ze beter niet rijp plukken en er iets lekkers mee koken.
Trouwens op hetzelfde moment is het ook slim om kruiden te oogsten die niet echt tegen vorst en koude temperaturen kunnen, zoals munt, citroenmelisse, marjolein, dille en nog veel meer. Bindt er bosjes van en hang ze op een vorstvrije plek op om te drogen.
Maar onze voorouders verwerkten al groene tomaten.
Wat dacht je van zoetzuur ( noemen we tegenwoordig vaak chutney), groene tomatenketchup en pittige groene tomatensaus.
PITTIGE GROENE TOMATENSAUS
Voor ¾ liter saus
- 1 kilo groene tomaten
- 1 kleine ui
- ½ eetlepel zeezout of iets minder
- 2 kruidnagels
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel mosterdzaad ( liever beter bruine dan gele)
- 2 verse Spaanse pepers( groene!)
- Een mespunt inmaakkruiden
- 1/4 liter appelazijn
- 125 gram rietsuiker
Haal de steeltjes van de groene tomaten, was ze en snij ze vervolgens in kleine blokjes. Snij de ui fijn, snij de pepers doormidden, haal eventueel de pitten eruit ( ligt eraan hoe pittig men de groene tomatensaus wil maken) en snij ze in smalle reepjes.
Neem een ruime , vlakke pan en smoor hierin de groene tomatenblokjes, de ui, de peper in reepjes en de kruiden en zout tot alle vocht verdampt is. In het begin wel roeren, dan niet meer. Laat de pan echter niet aanbranden. Draai de massa door een roerzeef of gebruik een blender. Vermeng de puree met azijn en suiker en breng weer tot aan de kook. Nu wel roeren. Kook het nog even in tot een gladde saus. Doe de saus in flesjes of potten en plak er een etiket op.
Geschikt als scherpe saus bij kaas en gegrild of gebakken vlees.
GROENE TOMATENKETCHUP
Voor ½ liter ketchup:
- ¾ kilo groene tomaten
- 3 kruidnagels
- 2 pimentkorrels
- Mespunt gemalen kaneel
- 1 laurierblad
- Snufje gemberpoeder of fijngesneden verse gember ( het laatste is lekekrder)
- 10 witte peperkorrels
- 1 teentje knoflook
- ½ eetlepel zeezout
- 2 eetlepels rietsuiker
- 175 cc appelazijn
De steeltjes van de tomaten halen, ze wassen en vervolgens in kleine blokjes snijden. In een wijde pan langzaam aan de kook brengen en dan zachtjes stoven tot bijna alle vocht verdampt is.
Maak intussen de kruiden fijn in een vijzel en snij de knoflook na deze plat gedrukt te hebben heel fijn. Voeg dit samen met de azijn en suiker bij de groene tomaten. Kook de groene tomatenprut in tot de gewenste ketchupdikte. Duurt zeker 20 minuten onder veel roeren op een zeer laag vuur. Sommigen dikten ketchup in met een oven die op 150⁰C staat, maar ik vind dat niet ideaal. Wrijf aan het eind de saus door een draaizeef en kook het nogmaals op voor het in flessen te doen. Gelijk afsluiten en laten afkoelen. Zo zijn de flessen groene tomatenketchup ongeopend lang houdbaar.
Net als gewone tomatenketchup gebruiken, de smaak is alleen licht anders.
GROENE TOMATEN CHUTNEY of ZOETZUUR
Voor ongeveer 1 liter, dus 2 potten van ½ liter
- ¾ kilo groene tomaten
- 2 groene, maar wel net rijpe appels
- 2 uien
- 2 stengels selderij
- 75 gram rozijnen
- 2 gemberbolletjes met siroop
- 100 gram bruine suiker
- ½ eetlepel zeezout
- 1 glas appel- of wijnazijn
In plaats van gemberbolletjes in siroop, kan men ook een stukje verse gember fijngesneden en een scheutje gemberstroop gebruiken. In plaats van gemberstroop kan men dan ook een eetlepel honing nemen. Maar gember blijft essentieel voor de kenmerkende smaak. Dit recept komt uit Friesland, waar men al zeer lang veel gember gebruikt, onder ander in hun kruidkoek.
Snij de groene tomaten na gewassen te hebben in blokjes van ½ centimeter. Niet biologische groene appels eerst schillen, anders alleen het klokhuis eruit boren. Ook de twee appels in kleine stukjes snijden. Uien schoonmaken en heel fijn snijden. Selderij ook in kleine ringetjes snijden. Snij nu ook de gemberbolletjes heel klein.
Doe dit alles in een hele grote roestvrijstalen pan. Voeg de rest van de ingrediënten er ook bij en breng alles tot koken. Draai daarna het vuur laag en laat de chutney zachtjes doorkoken tot het een dikke moes is geworden. Doe de chutney in potten en sluit af. Heerlijk bij heel veel gerechten en boterhammen met kaas.
Voor gewone tomatenketchup vindt men het recept op: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-sausen-ketchup-currysaus/
Wil men eens een andere ketchup maken, maak het dan van paddenstoelen: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/inmaak-van-vroeger-paddenstoelen-ketchup/
TRADITIONELE INMAAK : NEDERLANDS DIS
- Inmaakkruiden kan men kant-en-klaar kopen, maar een traditioneel recept voor inmaakkruiden staat op Nederlands Dis.