HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: KNOFLOOK op zijn HOLLANDS

WEL DE SMAAK, NIET DE GEUR.

Het duurde best lang, tot in de Nederladse keuken knoflook echt gebruikt werd. Toch hoort knoflook bij de spaarzame en simpele keuken omdat het een bijzonder smaak geeft, zelfs aan simpele ingrediënten. Zonder knoflook kun je niet Aziatisch of Italiaans koken. Bovendien is het een gezond kruid, dat volgens sommigen zelfs goed is voor hart en bloedvaten. Nu wil niet iedereen een uur in de wind naar knoflook ruiken. En soms smaakt een gerecht beter als de knoflooksmaak enigszins subtiel is. Hieronder geven we je een aantal manieren om je maaltijden wel een aangenaam knoflookaroma mee te geven, maar geen onaangename klap in je gezicht:

  • Als je bijvoorbeeld vlees, vis of groente wilt bakken, en er een verfijnde knoflooksmaak aan wilt geven, dan kun je de olie of boter met look aromatiseren. Prik een niet te kleine knoflookteen aan een vork, en roer daarmee door de warm wordende olie of boter. Die neemt daardoor de knoflooksmaak over. Let erop dat de teen niet bruin wordt, want dan smaakt de knoflook, en daarmee de boter, al snel bitter. Als de smaak in het vet zit, gooi je de teen weg, en bak je het vlees, de vis of de groente. Je proeft de knoflook heel subtiel.
  • Brood met een vleugje knoflook kan een goede basis zijn voor tapas, voorgerechtjes en bijlagen bij soep. Plet een teen knoflook, zodat het sap er een beetje uitloopt. Als je de teen niet al te veel tot moes stampt, dan kun je hem tussen duim en wijsvinger nemen, en zo het brood ermee inwrijven. Als je een ovenschotel een beetje naar knoflook wilt laten smaken en ruiken, wrijf dan de ovenschaal in met een geplette knoflookteen. Fijngehakte of uitgeperste knoflook in ovenschotels wordt vaak bitter tijdens het bakken. Dat gebeurt niet als je de ovenschaal ermee insmeert.
  • Soms is knoflookpoeder handig. Gedroogde knoflook is bij lange na niet zo geurig als vers, maar een mespuntje knoflookpoeder kan bijvoorbeeld aan een vinaigrette net dat kleine beetje knoflookaroma geven, dat je sla of rauwkost nodig heeft.

Knoflook hoort erbij, maar soms is spaarzaam smakelijker dan radicaal. Het komt op de nuance aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>