HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZEEUWSE BOLUS OUDERWETS LEKKERNIJ

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog

zeeuwse kust

Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje. Bolussen zijn in ons land vooral bekend in de provincie Zeeland. De bolus wordt gezien als van origine Joods en door Joden over grote delen van de wereld verspreid. Bolussen worden gebakken van een soort wit brooddeeg dat tot een streng door suiker wordt uitgerold. Daarna wordt de deegstreng in zijn vorm gelegd en uiteindelijk na verder rijzing afgebakken. De samenstelling van het suikermengsel is bij elke bakker weer anders.

In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw door Joodse bakkers afkomstig uit Spanje en Portugal. De Joodse bakkers zijn net als de meeste Joden in Zeeland is verdwenen , maar de bolus niet. De naam bolus is ontleend aan het Jiddisch.  Maar het woord bolus is weer overgenomen uit het Spaans. In het Spaans betekent bollo “fijn broodje”.

ZEEUWSE BOLUS

ZEEUWSE BOLUS

ZEEUWSE BOLUS

  • 1/2 kilo tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 20 gram verse gist of een zakje droge gist
  • 75 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepels melkpoeder of scheutje room
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 285 cc volle melk (op 15 graden)
  • suiker om bolussen door te rollen – 1/2 kilo donkere basterdsuiker en 2 gram kaneelpoeder

Zeef de bloem in een kom, strooi het zout langs de rand. Vermeng de gist met wat suiker en wat lauwe melk. Zet weg op een lauwwarme plek, tot het licht gaat bruisen. Giet dat bij de bloem en roer alles goed oor elkaar. Meng er alle verdere grondstoffen door, roer het goed door elkaar en kneed het verder totdat het een soepel deeg wordt (15 minuten of zo) . Zet het deeg afgedekt op een lauwwarme plek weg om te rijzen. Zeker minimaal een half uur. Verdeel het deeg in stukjes van 55 gram en rol ze door de suiker tot puntjes van 15 cm lang. Laat de stukjes 15 minuten onder de suiker rijzen, ook op een lauwwarme plaats. Rol de puntjes in de suiker tot een lange strengel van 25-30 cm. Draai nu het deeg spiraalsgewijs tot een bolus. Leg ze met het laatste puntje onder de gedraaide bolus. Verdeel ze over een bakplaat met bakpapier bekleed. Houdt een afstand van minimaal 3 cm. tussen de bolussen. Bedek de bolussen met folie en laat ze zeker 2 uur rijzen, uiteraard weer op een lauwwarme, tochtvrije plek. Verwarm de oven voor op 250 graden ⁰C. Bak ze gaar in ongeveer 8 minuten. Gelijk op een rooster storten na het bakken, maar pak ze niet met je vingers vast want het suiker van de bolussen is nu erg heet.

Ook vlechtbrood wordt in sommige delen van ons land ontstaan uit de Joodse traditie nog gebakken, zoals Galles in Noord Holland en als Galletjes in Drenthe : https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-gevlochten-brood-krakelingen/

vlechtbrood

 

LEKKERE TRADITIE – NEDERLANDS DIS

 

Dit is zelfs voor de Ouderwetse Bakkerij te veel van vroeger

Dit is zelfs voor een ouderwetse bakker veel te veel van vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>