Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger algemeen gemaakt. Een lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.
- ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
- 100 gram gerookt doorregen spek
- 50 gram reuzel of boter
- 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
- Peper en zout
Kook de aardappels geboend in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.
Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.
Lekker met zelf-gemaakte appelmoes :
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/
en alle variaties daarmee.