HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AARDAPPELPUREE anders en met veel smaak

Aardappelen

AARDAPPELEN     NOG MEER OVER & MET PUREE

Als je echt lekkere aardappelpuree wilt maken, is er nog een andere methode waarbij je de aardappels gaart in de oven.

SMAAKVOLLE AARDAPPELPUREE

Zoek grote kruimige aardappels uit. Er zijn meerdere kruimige rassen maar Eigenheimer of Irene worden hier het meest aangeboden. Verwarm de oven voor op 200⁰C. Boen de aardappels schoon en haal met een scherp mesje eventuele pitten eruit. Leg de aardappels ongeschild op een oven schaal en laat de aardappels zeker 40 minuten in de oven. Als je een vork zonder weerstand in de aardappel kan prikken dan zijn ze gaar.

aardappels met schil

Probeer zo snel mogelijk van de warme aardappels de schil eraf te pellen. Doe de aardappels in een royale pan. Stamp de aardappels fijn , gebruik hiervoor een ouderwetse stamppot-stamper of als je die hebt een pureeknijper.

aardappelpuree 1 pureestamper

Verwarm 1/3 liter melk voor 1 kilo aardappels (normaal heb je ¼ liter melk voor een kilo aardappels nodig). Kook de melk net niet.  Giet de melk terwijl je de puree luchtig roert door de aardappelstamp. Voeg zoveel toe dat je een stevige maar luchtige puree krijgt. Voeg 50 gram boter aan de puree toe (ik gebruik hiervoor vaak boter met grof zeezout). Roer die samen met verse peper en wat geraspte nootmuskaat door de puree.

Klaar is mijn puree.

Serveer je de puree zo, dan kan je er met een kaasschaaf dunne plakjes zeer oude Goudse kaas over raspen. Ben je in een chique bui, dan zou je er zelfs dunne plakjes truffel bij kunnen doen. Lekkerder puree bestaat volgens Nederlands Dis niet!

Verdere verwerking van puree

Men kan deze puree verder opspuiten of gebruiken om in een oven te gratineren. Neem per kilo puree een ei. Scheid eiwit van eigeel. Klop het eigeel door de puree en afhankelijk van je stemming voegt je eventueel nog 25 gram zeer fijngehakte peterselie toe. Het eiwit klop ik met een paar korrels zout hard. Dit spatel men dan door de puree.

Als men Pomme Duchesse wilt maken spuit men hiervan met een spuitzak mooie torentjes.  Het beste doe je dat op een bakblik bedekt met bakpapier. De oven heb je al voorverwarmd op 190 ⁰C. In maximaal 35 minuten ( afhankelijk van de grootte van de torentjes zijn ze mooi bruin).pomme duchesse

Wil je de puree of een gerecht met puree gratineren, strijkt men de puree boven glad. Je kan dan met de vork er nog een tekening in aanbrengen. Bestrooi de puree met paneermeel en leg er meerdere kleine klontjes boter op. Ook in een oven van 190 ⁰C. 35 of meer minuten laten gratineren , afhankelijk van of het nog warme puree was en hoe dik de laag in de ovenschaal is. Je moet de ovenschaal voor je deze met puree vult wel royaal met boter of olie bestrijken.

puree gratinee

alle traditionele en moderne variaties op aardappel  :  Nederlands Dis

aardappels in zak blauwe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>