HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Lekker van vroeger   EN DAN WAS ER KAASSAUS

melk in glasMelk en melkproducten zijn heel normaal in onze keuken en op onze tafel. Het is zo gewoon, dat je bijna vergeet hoe typerend deze producten zijn voor ons eten & drinken.

Maar als je daarna gaat zoeken, bekijk je natuurlijk dan wat voor traditionele recepten er met kaas bestaan. Sommige oude kookboeken kennen er wel een aantal, maar dit valt eigenlijk algemeen erg tegen. Waarschijnlijk is het gebruik van melk en melkproducten zo gewoon, dat het niet nodig is hiervoor recepten te schrijven.

Ik weet nog uit mijn jeugd dat bij veel families het gebruikelijk was om veel groentes als bloemkool, prei, selderij, rapen , maar ook aardappels en vis met een kaassaus te eten.

Vaak een simpele saus op basis van kooknat en maïzena of aardappelmeel. Maar ook vaak gebonden met boter en bloem: een roux zoals dat onder koks heet.

Zo vond ik wel een recept voor kaassaus , dat zo traditioneel Nederlands is, dat het in alle geval op deze site te vinden moet zijn.

Simpele Traditionele Kaassaus

geraspte kaas

  • 25 gram boter of reuzel
  • 25 gram bloem
  • 1/3 liter melk
  • 150 gram geraspte kaas ( belegen of oude kaas bij voorkeur)
  • Peper en zout

Eventueel nootmuskaat.

Smelt in een steelpan de boter. Laat dit even bruisen. Voeg de bloem erbij. Goed roeren en 3 minuten op een laag vuur doorwarmen. Nog steeds roerend voegt men in kleine beetjes de melk toe. Breng alles aan de kook en laat weer op een laag vuur 5 minuten doorgaren.

Voeg dan alweer goed roerend de geraspte kaas toe ( pan mag van het vuur) en maak verder op smaak met peper en zout. Sommigen voegen dan nog nootmuskaat toe.kaassaus

  • Wil je wat kleuring in de zachtgele saus , voeg dat een lepel gehakte peterselie toe. Of een theelepel paprikapoeder.
  • Ook wat grove mosterd geeft verdieping in deze saus, maar ook twee soorten kaas gecombineerd geeft lekkere variatie.

Het Haagse kookboek gaat uit van een basis-deksaus, gemaakt van 50 gram boter, 50 gram bloem, een ½ liter melk, wat zout en nootmuskaat. Men voegt hier minimaal 50 gram geraspte kaas bij.

 

kaassaus over witlofrolletjes

KAAS IN ONZE KEUKEN:  NEDERLANDS DIS

Nederlandse Kaas ( met dank aan Albert Pomper)

Nederlandse Kaas ( met dank aan Albert Pomper)

Echte goede kaas  koopt men bij een kaasboer met liefde voor zijn product,
zoals wij bij Kaashandel Pomper op een van de wekelijkse markten in de Achterhoek .

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>