HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEPOFTE AARDAPPELEN & ZURE ROOMSAUS uit de serie KAAS, MELK & ZO

zure room zelfgemaakt

ZURE ROOM bestaat in de winkel uit met melkzuurbacteriën aangezuurde room met de vetgehalte van 20 %.

Maar  ben je dat vergeten te kopen, kan je op een simpele manier een vergelijkbaar product zelf thuis maken.

Eerste methode:

 • 1/5 liter koffieroom
 • 2 theelepels citroensap

Koffieroom op kamertemperatuur met de citroensap mengen. Het mengsel afgedekt enkele uren op een koele plek wegzetten. De room zal dik en lobbig worden en kan gewoon als zure room gebruikt worden.

Tweede methode:

 • 1/5 liter Turkse of Griekse yoghurt met vetgehalte van 10 %
 • 4 eetlepels slagroom

De yoghurt met room mengen en twee uur afgedekt op kamertemperatuur bewaren. Dan een half uur koud zetten. Men krijgt dan een zure, lekkere, echt romige saus.

GEPOFTE AARDAPPELS

gepofte aardappel

Ik ben dol op gepofte aardappels. Het liefst pof ik aardappels  in de hete as van een houtvuur of op de hete kooltjes van een barbecue.

In alle gevallen gebruikt ik grote bonken, liefst van een kruimige soort. Die boen ik schoon en kook ik meestal in voldoende water ongeveer 5 minuten voor. ( dit is niet noodzakelijk , maar geeft sneller gare gepofte aardappels).

Je pakt vervolgens de aardappelbonken elk in in een ruim velletje aluminiumfolie, die je aan de bovenzijde dicht vouwt. Deze plaats je tussen de kooltjes of in het as. Na een uur zijn de aardappels meestal oven- en over-gaar.

Lukt het niet met een echt vuur, dan kan je gepofte aardappels ook in een oven klaarmaken. Verwarm de oven op zeker 225 °C. Plaats de aardappels in gepakt naast elkaar op een bakplaat.

En laat de aardappels zeker 1 uur daar garen.

Na het garen haal je de aardappels uit de as of de oven en opent de folie vooral aan de bovenzijde. Met een mes snij je de aardappel kruislings aan de bovenzijde in. Dan kan je naar wens er grof zout, gewone of zoute roomboter en een zure room saus bij serveren. Een peper molen past er zeker bij.aardappelbonken gepoft

ZURE ROOM SAUS

 • ¼ liter zure room ( gekocht of zelfgemaakt – zie hiervoor)
 • 125 gram kwark
 • Zout en peper
 • Hand fijngehakte bieslook
 • Hand fijngehakte peterselie
 • Verse tijm of oregano

Meng de zure room met de kwark ( of Turkse yoghurt) . Op smaak met zout en royaal peper. Voeg de kruiden erbij en goed mengen. Roer alles tot een gladde , lobbige saus.zure roomsaus

Men eet de aardappels met een lepel, waarbij men de aardappelkruim vermengd met de saus en als extra wat roomboter en naar wens bestrooid met wat grof zout en extra peper.

 • Wat kan simpel toch lekker zijn.
 • Maak je een aardappels met as gaar, krijg je gepofte aardappels met een licht rooksmaak.

 

 LEKKER ETEN VAN ALLE TIJD  :  NEDERLANDS DIS

Eigenheimers: echte kruimige aardappels

Eigenheimers: echte kruimige aardappels

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>