Ook zaken zonder boter dragen de naam boter. Wat dacht je van boterbonen. Vroeger veel meer verbouwd dan tegenwoordig, maar gelukkig zijn er genoeg mensen met een moestuin, die zo slim zijn om deze oude groente te zaaien & te oogsten : boterbonen…een soort sperziebonen maar dan boter-geel van kleur en gekookt zo zacht als boter. Voor meer informatie kijkt men op https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/boterbonen/
Of chocoladeboter: een ouderwets broodsmeerschel in mijn jeugd erg populair en zelfs tegenwoordig nog steeds te koop. Waarschijnlijk door de populariteit van chocopasta en hazelnootpasta niet meer zo in trek. Maar meer kom je te weten op https://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/chocoladeboter/
Maar er zijn andere echt traditionele Nederlandse specialiteiten die je zelf kunt maken , waarvan echte boter het hoofdbestanddeel is en ook de naam boter voeren.
Wat dacht u van echte Zeeuwse boterbabbelaars.
Het is tegenwoordig een bekend product om in een blikje met een Zeeuwse schone bij voorkeur in klederdracht erop mee naar huis te nemen na een geslaagde verblijf in Zeeland. Alle Zeeuwse toeristenwinkels liggen er vol mee. En iedereen heeft de echte, uiteraard. Ook aan de Belgische kust zijn deze snoepjes bekend alleen dan heten ze babelutten. Dit traditioneel snoepje wordt gemaakt wordt van hoofdzakelijk boter, suiker, azijn en een snufje zout. Vroeger was het vaak een product van thuisnijverheid en ze zijn met wat handigheid zo te maken.
Pas alleen op: het suikermengsel wordt erg warm!
BOTERBABBELAARS ZEEUWSE
Voor 60 stuks
- 100 gram roomboter
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels stroop
- 1/2 eetlepel azijn
- 1 mespunt zout
Bereidingswijze:
Boter, basterdsuiker, kristalsuiker, stroop, azijn, zout en 1 eetlepel water in een kleine pan met een dikke bodem op een zacht vuur al roerende verwarmen tot de suiker is opgelost en verder inkoken tot het mengsel taai is geworden. Een metalen lepel gaat moeizaam door de massa.
Mengsel in lange repen op de bakplaat leggen. Snij de repen in kleine blokjes en laat ze hard worden.
TRADITIONELE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS
AAN DE KUST
Met dank aan BLOF: