Doorregen runderlappen is typerend stoofvlees, afkomstig van de borst van een koe of stier.
Er bestaan eindeloos veel recepten stoofvleesgerechten. Zeker ook omdat het vroeger in verhouding goedkoop vlees was en door de stoven voor iedereen simpel te bereiden was. Meer dan 2 uur stoven is noodzakelijk om het vlees mals te krijgen, maar ook toevoegingen als azijn of bier maken het vlees sneller gaar.
Oud familierecept ( uit de stad Utrecht)
UTRECHTS RUNDERSTOOFVLEES
Nodig
- 660 gram doorregen runderlappen
- 1 eetlepel bloem
versgemalen peper - 50 gram boter
- Wat olie ( raap- of zonnebloem)
- 3 uien, fijn gesnipperd
- ½ liter Utrechts bier
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- Wat stroop of bruine suiker
- 1 eetlepel azijn
- Een snee of twee bruin- of volkorenbrood ( mag oud zijn)
- 1 eetlepel grove mosterd
Bereiding
Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes lichtbruin, voeg dan de boter erbij en bak de uien mee.
Voeg hier het bier bij en de kruidnagels, laurierblaadjes, suiker of stroop en azijn. Stoof met deksel zachtjes zeker 1 ½ uur.
Bestrijk stukjes brood met de mosterd.
Voeg ze in de pan toe en stoof alles nog zachtjes 1 uur. Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes.
Lekker met gestoofde bietjes en aardappelpuree.
Gebakken appelschijven smaken er lekker bij ( wel met peper bestrooien).
Het Utrechts recept lijkt erg op het traditionele Vlaamse gerecht “Vlaamse stoofkarbonaden”.
Kijk maar: .
Een heel ander stoofgerecht – als Wille Haas uit Limburg: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rundvlees-schouder-nek-of-bil-baklap/
Of Hachee : https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/hachee/
Maar denk ook eens aan het Draadjesvlees van menige grootmoeder: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/omas-draadjesvlees-gedachtig-mijn-grootmoeder/