HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TOMAAT GESMOORDE EEN ECHTE ZOMERGROENTE

tomaat

TOMAAT is een populaire vrucht, die eigenlijk hier als groente wordt gebruikt.

Het is een plant van de nachtschadenfamilie en behalve de vrucht is alles giftig aan een tomatenplant.

Tomaten komen uit midden  van Amerika waar de Maya’ s en Inca’s deze plant al kweekten. Ze zijn al sierplant naar Europa gekomen. Pas rond 1750 kwam men er achter dat de ‘gouden appels’ aan deze plant eetbaar waren. Tomaat is duidelijk een product van de glastuinbouwindustrie geworden. En wordt dus het hele jaar hier aangeboden. Maar er worden nog steeds ook tomaten gewoon buiten geteeld. Deze  worden vanaf juli tot november te koop aan geboden. Daarnaast is er ook een aanvoer uit warmere landen. Er zijn veel rassen uit gekweekt van zeer kleien kerstomaten tot reusachtige vleestomaten. En naast licht en donker rode ook gele en oranje soorten.

Tomaat kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Door steeds meer invloed van Zuid Europese keuken in ons dagelijkse eten zijn de recepten met tomaat eindeloos geworden.

Wij vonden een recept van zeker 50 jaar oud. Waarschijnlijk maakt niemand dit nog tegenwoordig. Maar we hebben het uitgeprobeerd en het smaakt eigenlijk erg lekker.

GESMOORDE TOMATEN

tomaten roma

  • 1 kilo tomaten ( liefst pruimtomaten of tomato roma)
  • Zout
  • Peper
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepels fijngehakte peterselie

Kook water in een kleine pan. Kruis het vel van de tomaat in. Dompel de tomaten 30 seconde in het kokende water. Daarna in ijskoud water. Pel daarna het schilletje eraf.

Je kunt de tomaten ook eerst kort in een gasvlam houden ( of boven een warme barbecue).

Verwarm de gepelde tomaten in de boter en smoor ze in 15 minuten lichtbruin. In tussen tijd wel een keer omkeren. Bestrooi ze tijdens het smoren een keer royaal met peper en grof zout. Dien ze op bestrooid met fijngehakte peterselie.  ( in plaats van peterselie kan men ook bieslook of net lekkerder wat daslook er over strooien).

Dit recept geeft een echt diepe lekkere tomatensmaak.gemsoorde tomaat

Men kan deze gesmoorde tomaten ook gemakkelijk in een oven klaarmaken. Op 200 tot 220 °C tot ze lichtbuin zijn.

Andere groentegerechten, zoals tomatensoep:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-tomatensoep/

tomatencremsoep

Of  zelf tomaten ketchup maken:

https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/tomatenketchup/

tomatenketchup

 

 ZOMERGROENTES : NEDERLANDS DIS

 

groente

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>