
Speklappen werden na de tweede wereld oorlog misschien wel elke week op dezelfde dag in een traditioneel Nederlands gezin gegeten. Vaak ook als begeleiding voor een stamppot. Zoals dit Friese streekgerecht met uien: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/uienstamppot-oftewel-sipelstamp-fries-streekgerecht/ of het Achterhoekse Cabbes: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/cabbes-of-kabbus-achterhoek/
Maar het kon ook anders, gezien het volgende oude recept.
VERLIEFDE BONEN
Voorbereiding:
Zet 400 gram droge gewassen witte bonen 12 uur in de week. Zet ze de volgende dag op en kook ze in 1 tot 1 ½ uur gaar, maar nog niet stuk gekookt.
(Zijn ze dan nog niet gaar dan heb je hele oude bonen en die zullen nooit gaar worden. Gebruik dan de rest van de nog droge bonen om taartbodems blind te bakken of als fiches voor een bord spel).
Verder nodig:
- Uiteraard de gaar gekookte witte bonen
- 4 speklapjes
- 1/2 kilo sperziebonen
- Handje rozemarijnnaaldjes
- Peper en zout uit de molen
- 4 tomaten
- Snufje suiker of honing
- Theelepel sambal of een klein Spaans pepertje in ringetjes
Snij de speklapjes in vierkante stukjes en bak deze zachtjes mooi bruin en knapperig.
Strooi de rozemarijn erover en maal er royaal peper en wat zout over. Voeg de gare witte bonen toe en wat kooknat van de bonen. Maak de sperziebonen intussen schoon en voeg ze in stukjes bij het geheel. Kook alles in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg dan de honing of wat suiker, de sambal of Spaans pepertje en de tomaat in plakjes toe.
Even doorwarmen en totaal “ in love” van genieten.
Vers brood smaakt er zeker bij.
- Sommigen laten de tomaat eerst 15 seconden schrikken in kokend water en halen dan het velletje van de tomaat.
- Sperziebonen of breekbonen alleen worden ook vaak met speklappen gecombineerd zoals in dit recept: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/breekbonen-met-spekjes-en-azijn/
Maar dan zullen ze wel niet verliefd zijn.
LEKKERE SIMPELE RECEPTEN : NEDERLANDS DIS