Voor deze visragout werd vroeger alle vis gebruikt, die bij het koken uit elkaar valt en waarvan vaak ook geen mooie filets te snijden zijn. Dus zeg maar de goedkopere vis. Vroeger vaak de bijvangst van vissers, die als deze niet verkocht werd zelf door de vissersvrouwen werd gebruikt. Je kunt tegenwoordig ook de goedkoopste diepvriesvis hiervoor gebruiken. Maar dan moet je dit wel eerst helemaal laten ontdooien ( wat meestal wordt afgeraden op de verpakking ervan).
VISSERS VROUWEN RAGOUT
NODIG
- 5-8 aardappels ( vastkokende)
- 4 eieren
- ½ liter melk
- 600 gram visfilet
- 4 uien
- Peper ( witte?!)
- Zout
- 4 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem
- Peterselie
Eieren in 7 tot 10 minuten hard koken. Aardappels schillen in plakjes snijden en opzetten met een bodem water en wat zout. Beetgaar koken in ongeveer 10 tot 12 minuten.
Eieren schrikken en pellen. Aardappels afgieten.
Melk aan de kook brengen, met wat peper en zout en de ui in ringen.
De vis erin leggen en alles op een laag vuur 10 minuten tegen de kook houden, maar niet laten koken. De melk afgieten, maar niet weggiet, De vis zoveel mogelijk apart van de uienringen bewaren.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Verwarm dit al roerend even door en voeg dan de afgekoelde melk er bij. Kook dit al roerend ongeveer 5 minuten door tot de bloem gaar is. Voeg dan de schijven aardappel en losgeplukte vis erbij. Even goed doorwarmen. Op smaak maken met peper & zout ( en naar wens met wat worcestersaus of balsamico-azijn, hete olie of sambal, wat honing of wat kerriepoeder).
Leg de gekookte uienringen er over en de halve gekookte eieren er om heen.
Wat gehakte peterselie er over strooien. De gekookte eieren op smaak maken met kruidenzout.
Vers bruin brood smaakt er lekker bij, maar ook gekookte gerst of boekweitgrutten.