Een taart wordt vaak een stuk feestelijker als je hem met een bovenlaag afwerkt. Vroeger werden vaak creme’s gemaakt.
Citroen- en sinaasappel werden hiervoor vaak gebruikt. Gebruikt men sinaasappelrasp of citroenschil, let er wel op onbehandelde citrus te gebruiken. Biologisch fruit met Eko of BD ( Demeter) merk zijn altijd veilig.
SINAASAPPEL CREME
- sap van twee sinaasappels
- 50 gram poedersuiker
- 2 theelepels vanillesuiker
- paar korrels zout
- 1/2 eetlepel maizena
- 1 ei, gescheiden in eigeel en eiwit
- 1 pakje roomboter ( kamertemperatuur)
- 30 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
Breng de sinaasappelsap ( minus 2 eetlepels) met vanillesuiker en weinig zout aan de kook. Meng de ei-geel met maïzena door deze twee lepels sap samen met de poedersuiker. Vermeng wat warme sap door dit papje en meng dit al roerend door de warme sap. Zachtjes al roerend tegen de kook brengen en een paar minuten zoal roerend laten garen. ( Vindt men dit moeilijk, dan kan je dit ook au-bain-Marie doen). Men krijgt zo een soort sinaasappelvla. Laat dit afkoelen.
Klop het eiwit hard met een paar korrels zout en suiker.
Roer de zachte boter met de suiker tot een zachte crème. Voeg hier de koude sinaasappelvla al roerend door. Meng er dan voorzichtig scheppend de sinaasappelrasp en het harde eiwit door.
Men kan ook nog wat vast geslagen room of wat zure room er door mengen.
en nu de worteltjes-taart er mee afwerken
HEERLIJK GEBAK : NEDERLANDS DIS
Super lekker maar 1 pakje roomboter was voor onze worteltaart teveel, volgens mij kan een half pakje genieg zijn… of misschien alleen de sinaasappel vla zonder de boter? Volgende keer proberen.