Appelflappen, gemaakt van bladerdeeg beginnen soms de plaats van traditionele appelbeignets bij de oud en nieuw lekkernijen in te nemen. Daarbij speelt nog wat verwarring omdat in bepaalde delen van Noord Nederland appelbeignets appelflappen genoemd worden. Dit lijkt erg op wat in de eerdere Sinterklaastijd steeds vaker gebeurt, waar pepernoten en kruidnoten ook door elkaar gehaald worden. Net als appelbeignets en appelflappen zijn het echt verschillende soorten gebak.
Appelflappen
Nodig:
- 10 plakjes bladerdeeg of zelfgemaakte bladerdeeg
- 2 zacht-zure appels ( jonagold of goudrenet)
- 100 gram rozijnen of half rozijnen/half krenten
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram rietsuiker
- 1 ei
- Eventueel amandelspijs
Schil en snijd de appels in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de appel met de rozijnen en/of krenten, kaneel, helft van de suiker en eventueel de spijs.
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de vulling over de diagonale helft van de plakjes, maar houd de randen vrij. Klop het ei los. Bestrijk de randen met de helft van het ei. Vouw het bladerdeeg diagonaal over vulling dicht en druk met de tanden van een vork de randen aan. Bestrijk de flappen met de rest van het ei en bestrooi met de rest van de suiker ( liefst gemengd met wat kaneel) Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 °C. Bak in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Warm gegeten smaken appelflappen het lekkerste.
- Sommigen gebruiken Golden Delicious-appels voor appelflappen, maar echte wat stevige met iets meer smaak geven een beter resultaat.
- Men kan naar behoefte wat citroenrasp en citroensap bij de stukjes appel voegen.
- Ook wat vanille-suiker of rum c.q. rum-essence smeekt erg lekker.
- Recept voor snel te maken bladerdeeg: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/
- Amandelspijs kan je beter zelf maken. Lees het recept op: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/sinterklaas-banketstaaf-en-het-liefst-de-letter-s/
HEERLIJK GENIETEN MET OUD & NIEUW : NEDERLANDS DIS