HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BITTERKOEKJESPUDDING PAP & BRIJ 15

oma's mayonaise

oma's taart

Soms erger ik me enorm. En die ergernis heeft vaak te maken met wat producenten van voedingsmiddelen nu weer bedacht hebben. Nostalgie was al een tijdje een item waarmee je veel zaken aan de man kunt brengen. Je noemt je appeltaart “volgens oma’s recept” en ineen smaakt die heel anders. Alleen gebruikte oma onder andere geen lecithine in haar taart, ze wist waarschijnlijk niets eens wat het was. En dan heb ik het over slechts 1 van de ingrediënten , die ik in het lijstje op het pak ervoor vond.

Ook Oud-Hollandse traditie zoals die van de Stroopwafel is in: stroopwafel-ijs, stroopwafel-vla, stroopwafel-bavarois, stroopwafel-boterham-crème en nog veel meer. Nu ben ik dol op echte verse warme siroopwafels, maar je moet wel een boel niet zinnige zaken toevoegen-om die smaak ijskoud waar te maken. En daarnaast maak men de eigen fantasie bij ons Nederlanders dood. Een kookverslaafde als ik bedenkt zo een leuk gerecht als hij wat kruimels van stroopwafels overheeft. Misschien wel een leuk hartig gerecht met speklapjes en daarmee gebeurt er dan iets heel anders. Nee voor mij dus geen hopjesvla, rozekoekengelei, ontbijtkoekpudding en wat dan ook uit een pak of zak. Wij bedenken en maken het wel zelf. En Nederlands Dis zal zeker wel een aantal basisrecepten geven, waar iedereen mee aan het werk kan gaan.

Er is nog een pudding die ik wel maak , maar dan anders en dat is bitterkoekjes-pudding.ook mona

BITTERKOEKJES-PUDDING

Bestrijk een puddingvorm met boter, laat kouder worden.

Nodig:

 • 3 eieren
 • 75 gram basterdsuiker
 • 1/3  liter melk
 • Wat zout
 • 125 gram oud brood
 • 100 gram bitterkoekjes ( echte met amandelen gemaakt)
 • Citroen ( onbehandeld) sap en rasp
 • 100 gram rozijnen
 • 1 glaasje rum

Week de bitterkoekjes in de rum.

Klop de eieren los met de suiker, de melk, het zout en giet dan over het brood. Meng de citroensap, rasp en rozijnen door het brood.

Leg de bitterkoekjes mooi naast elkaar over de bodem en de wanden van de puddingvorm. Door de boter blijven ze plakken. Bewaar wat bitterkoekjes om bovenop de pudding te leggen. Leg de geweekte boterhammen met rozijnen en al in lagen op de bitterkoekjes. Als het brood opgebruikt is, sluit je de pudding van boven af met nog een aantal geweekte bitterkoekjes.

Plaats de puddingvorm in een schaal met water en plaats het in een oven op ongeveer 95 °C of plaats het in een grotere pan en houdt die tegen de kook aan. Na 1 ½ uur is de pudding wel gaar.

Stort hem op een schaal en eet de pudding met rumsaus.

je kan er ook een taart mee maken

je kan er ook een taart mee maken

EEN OUDERWETSE OUD HOLLANDSE VERRASSING: NEDERLANDS DIS

wafels op wielen

2 Responses to “BITTERKOEKJESPUDDING PAP & BRIJ 15”

 1. Kees schreef:

  Ik zoek het recept voor het maken van bitterkoekjespap dus niet de pudding.

  1. paul hoftijzer schreef:

   Kees , ik ga op …..het komt

   groet,paul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>