HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HAVERMOUT(SE)PAP PAP & BRIJ 6

haver

HAVER is een graan, dat al heel lang in onze streken werd geteeld. De eerste echte boeren in ons land hebben haver met zekerheid verbouwd. Het was naast voor menselijke consumptie ( als graan, voor de pap en soep) en als veevoer, ook onmisbaar voor de fabricage van bier. Gerst heeft dat in de loop der tijd van haver overgenomen. Op dit moment wordt er alleen op zandgronden nog haver hier verbouwd, maar wel in kleine hoeveelheden.  Havermoutpap werd vooral gegeten als ontbijt en laat in de avond. In bij voorbeeld de Achterhoek in Nederland werd vroeger vrijwel geen haver geteeld, dus daar werd havermout traditioneel zelden of niet gegeten.

Havermout wordt bereid uit de haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en dan te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten.

havermout

havermout

HAVERMOUTSEPAP

voor 2 personen:

  • ½ liter melk
  • mespuntje zout
  • 40 gram havermoutvlokken ( vlugkokende)
  • suiker naar smaak

Werkwijze:
Breng de melk aan de kook met het mespuntje zout.
Strooi al roerend de havermoutvlokken erin.

Laat de havermout zachtjes 2 minuten koken.
Van het vuur af , nog 5 minuten laten na garen het beste met het deksel erop.

Dan suiker naar smaak erbij.

muesli

  • We eten tegenwoordig ongemerkt wel meer haver in muesli’s en cruesli’s.muesli in pak

EET TRADITIE IN DE LAGE LANDEN AAN DE ZEE : NEDERLANDS DIS

spakenburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>