HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SCHUIMPJES ook voor SINTERKLAAS

schuimpjes

Schuimpjes in vele zachte kleuren en in de vorm van bootjes, sinterklaasjes,  zwartepieten,  zakken en wat dan ook zitten altijd tussen strooigoed voor Sinterklaas.

Schuimsnoepgoed wordt traditioneel al zeer lang gemaakt. Er worden ook al op basis van eiwit ander gebak en snoeperijen gemaakt als bijvoorbeeld meringuesmerinque

Vormschuimpjes worden in de fabriek gemaakt met eiwit, poedersuiker, maar ook gecombineerd met fijn fructosepoeder, en vaak met een extra bindmiddel als gelatine ( dus niet geschikt voor vegetariërs!!) en allerlei kleurstoffen. Thuis zijn deze niet precies zo te maken, maar zelf eerlijke schuimpjes maken  blijft erg leuk om samen ( met kinderen ) te doen.

SCHUIMPJES

citroen

Voorbereiding: bij het stijf maken van eiwit moet je er altijd voor zorgen dat er geen vet op apparatuur en in het eiwit zit. Dus precies eiwit van eigeel scheiden en zorgen dat er niets van het eigeel in het eiwit komt. Want in een ei zit het vet in het eigeel!!  Maak van te voren altijd precies de garde, mixer, kom, spatel etc. schoon met wat citroensap en stukje keukenrol.

 

 

Wat heb je nodig?

  • 3 eiwitten
  • 300 gram poedersuiker
  • een paar druppels citroensap
  • wat vanillesuiker ( zelfgemaakt of een zakje)
  • extra poedersuiker

Verwarm je oven voor op 100 tot 120 °C..

Voor eiwitten moet je eieren scheiden. Doe dat rustig en netjes. Zorg er wel voor dat er geen eigeel in het eiwit zit, anders wordt het eiwit niet hard of zakt het eiwitmengsel later in. Klop de eiwitten in een schone kom stijf met een mixer. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt, dan is het goed.

eiwit stijf geslagen

Zeef twee eetlepels poedersuiker in de kom en mix het geheel nog een minuutje. Voeg daarna de rest van de poedersuiker en de vanillesuiker erbij en roer dit rustig om. Dus nu niet meer mixen.

  • Nu kan men desgewenst ook wat kleurstof door de schuim scheppen, gebruik kleurstof op gel-basis of poeder, want anders kan door teveel vocht het schuim wel eens in elkaar zakken. Ook wat koffie-extract of cacaopoeder of een essence kan men nu voorzichtig door de schuim mengen.
  • Soms mengt men door het laatste poedersuiker ook nog wat maïzena. Dit zorgt ervoor dat de korst van het schuim steviger wordt en de binnenkant juist wat kleffer blijft. ( 10 gram maïzena op ¼ kilo suiker is genoeg)
  • Sommigen gebruiken bij het stijfkloppen van het eerste eiwit gewone kristal suiker ( ongeveer de helft van alle suiker). Gebruik je hiervoor rietsuiker dan krijgt de schuim een licht gele kleur en een zachte karamelsmaak.schuim

Vet de bakplaat van de oven in en schep er kleine hoopjes van het schuim op. Met een spuitzak gaat het een stuk gemakkelijker. Zorg er wel voor  dat de bergjes schuim even groot worden.

eiwitschuimpjes

Bak de schuimpjes tenslotte ongeveer twee uur lang in de voorverwarmde oven. Na het bakken laat je de schuimpjes afkoelen.

 

meringuetaart met slagroom en rode vruchtjes: een Franse klassieker

meringuetaart met slagroom en rode vruchtjes: een Franse klassieker

drijvende eilandjes

 

HEERLIJK GENIETEN MET SINTERKLAAS : NEDERLANDS DIS

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

Echte Zwarte Piet-taart

Echte Zwarte Piet-taart

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>