HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NU KWARK ECHT ZELF TE MAKEN uit de recepten voor KAAS, MELK & ZO

Kwark is in de Nederlandse traditie nog niet zo geworteld als yoghurt. Alleen in bepaalde wat zuiderlijke streken bestaat er al een eeuwenoude traditie van kwark of platte kaas of verse kaas maken.platte kaas

Er bestaat magere en vette kwark in Nederland. Maar altijd is kwark zeer eiwitrijk en licht verteerbaar. Kwark wordt normaal bereid met stremsel  en zuursel ( er bestaat ook kwark zonder lebstremsel, dus geschikt voor vegetarisch menu) . Het eindproduct bevat altijd nog veel vocht. Magere kwark kan je gladder krijgen door er een lepel yoghurt of melk door te roeren en met een garde op te kloppen.kwark

Kwark is zowel voor nagerechten als hartige sausen & gerechten te gebruiken. Daarnaast zijn er vele gebaksoorten op basis van kwark.

ZELF KWARK MAKEN

Wil je zelf thuis kwark maken, kan dat ook zonder apart zuursel en ( microbieel dus vegetarisch) stremsel te kopen ( een aantal internetwinkels  biedt dit trouwens wel voordelig te koop aan).

Nodig:

 • 1 liter melk
 • ½ liter karnemelk

Je kunt ook kwark maken als je aan verse melk kunt komen. Verwarm de melk tot 72°C en houdt die melk dan een paar seconde op die temperatuur. (sommigen koken de melk maar dat is niet nodig en dan slaat er altijd vaste stof in de pan neer).  Laat alle melk afkoelen tot 40 °C. Roer er de karnemelk door en je zult het geheel zien stremmen. Houdt het mengsel ongeveer een uur ongeveer op deze temperatuur ( dus 40 °C). In een bak met lauw water of op een radiator lukt dat zeker. Leg dan een natgemaakte theedoek in een zeef of een vergiet en giet de gestemde melk er in. De wei ( dunne melk) loopt dan weg ( gebruik die bijvoorbeeld om pannenkoeken te maken).  Na enkele uren kan de kwark van de doek worden geschept en in een pot worden gedaan. De 1 ½ liter zal normaal iets meer dan 250 gram kwark op leveren.

 • Wil je magere kwark gebruik dan magere melk. Wil je echte roomkwark voeg dan maximaal 100 cc room toe aan een fles volle melk.
 • Met wat microbieel stremsel krijg je nog mooiere kwark ( is te koop op internet , maar ook toko’s en sommige Turkse winkels verkopen het ook). Dit stremsel is niet van de maag van kalveren gemaakt en is dus helemaal plantaardig. Wel moet je opletten geen microbieel stremsel te kopen, die genetisch gemanipuleerd is ( maar dat moet er officieel opstaan, is mij verteld).
 • Op basis van Kefir kan men trouwens ook lekkere kwark of verse kaas maken.

 

BASIS RECEPTEN VOOR LEKKER ETEN VAN ALLE TIJD  :  NEDERLANDS DIS

 

verse kaas of kwark

 

2 Responses to “NU KWARK ECHT ZELF TE MAKEN uit de recepten voor KAAS, MELK & ZO”

 1. weightlossrumor schreef:

  Thanks again for the article post. Will read on…

 2. Jansen schreef:

  Er zijn thermoskannen met een brede opening.
  Voorverwarmen met heet water en dan je toekomstige kwark erin zorgt voor een goede te peratuurbeheersing voor een uur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>