Traditioneel werd er vroeger veel gort gebruikt in de keuken. Niet alleen voor “karnemelksche pap” of brij maar ook voor andere nagerechten en soepen.
En natuurlijk past hier nu een lofzang voor de karnemelkspap:
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/ode-aan-de-karnemelksepap/
Gort is gepelde gerst. Het moet voor gebruik zeker 12 uur worden geweekt en dan in ongeveer een uur worden gaargekookt. Vroeger zeker rond 1900 een belangrijk element uit de dagelijkse voeding. In tussen hebben rijst en pasta deze functie helemaal overgenomen.
Vlugkokende gort heeft een bewerking ondergaan en hoeft niet meer te worden voorgeweekt, waarbij de gort in ruim 20 minuten meestal al gaar is. Toch heeft deze soort de polpulariteit van gort niet echt vergroot. En dat is jammer, want gort heeft zijn eigen , best lekkere smeek.
GORTESOEP VOLGENS RECEPT VAN OMA
Nodig:
- 100 gram snelkokende gort
- Zout
- 20 gram boter
- 200 gram gerookt mager spek in blokjes
- 200 gram gekookte aardappel (kliekje)
- 1 ui fijn gesneden
- Zout, peper
- 1 1/2 eetlepel aardappelmeel of maïzena
- ½ liter groente bouillon
Spoel de gort ( doe het daarvoor in een zeef en houdt het onder stromend water).
Breng de gort aan de kook met ½ liter water en wat zout. Als het water kookt dit zachtjes zetten en toegedekt in maximaal een half uur gaar koken.
Smelt intussen boter in een koekenpan en bak daarin de spek uit.
Snij de aardappel in blokjes. Voeg de aardappel, de ui en de bouillon bij de gort en kook alles nog ongeveer 5 minuten. Maak een papje met de maïzena of aardappelmeel en voeg dat bij de soep. Even doorkoken tot het bindt, voeg dan de spekjes toe en maak op smaak met zo nodig peper en zout.
Andere gerechten met gort:
Natuurlijk Kruudmoes of Melkmoes uit Overijssel of Gelderland: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kruudmoes-gelderlandoverijssel/
Maastrichtse Kervelsoep wordt ook gemaakt met gort: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-maastrichtse-kervelsoep/
En wat dacht je van Watergruwel, wat zeker niet gruwelijk smaakt: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/watergruwel/
En dan de Friese aanvulling daarop: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/friese-aanvulling-op-watergruwel/ dus krentjebrij ( met dank aan Sjoerd S.)
LEKKERE TRADITIONELE SOEP – NEDERLANDS DIS