
Vandaag kwam ik op mijn wandeling met de hond ze weer tegen: Jonge hopscheuten die de grond uitsteken. En de jonge kopjes lijken rond te kijken, waaraan ze binnenkort omhoog beginnen te klimmen. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt laat er altijd drie staan om de plant niet uit te roeien.
Hopscheuten vind ik zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.
Maar hop heeft een eigen smaak, denk maar aan de verschillende soorten bier. Want zonder hop geen echt bier. De hop geeft de karakteristieke zacht bittere smaak eraan. En wil je lekker slapen vul dan een kussentje met gedroogde hopbellen. Maar dan kan pas na de zomer.
Hop groeit overal in Europa (vaak verwilderd) en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie).
RECEPT Hop-omelet
Nodig-
- 4 eieren
- Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 centimeter)
- Zout en peper uit de molen
- Klont room boter
Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).
Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.
Boter in een koekenpan en als de boter bruist de omelet hierin bakken.
HOPSALADE
Jonge spruiten afbreken en in zout water gaar en zacht koken. Afgieten en mengen met een dressing van olie, azijn, peper en zout.
Ook mayonaise past hierbij en gekookte(kwartel-) eitjes.. Bieslook of daslook past er als vers kruid goed bij.,
LAUWE SALADE MET HOPSCHEUTEN
Kook de scheuten in zout water half gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn , en peper en zeezout zacht. Bind dit op z´n laatst door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen.
GEBAKKEN HOPSCHEUTEN
Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.
Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise..
HOP ALS GROENTE
Kook de hopscheuten zacht in gezouten water. Serveren met Hollandsche saus. Kijk op – https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/
Kook de hopscheuten in gezouten water met wat azijn gaar. Laten uitlekken. Maak een handvol morieltjes goed schoon. Smoor ze in boter, voeg de hopscheuten erbij en handvol verse kruiden. Binden met een roomsaus, gemaakt van boer, bloem, room en bouillon. Worcestersaus en tabasco naar smaak roevoegen.
In Beieren mengt men door de gekookte hopscheuten een bechamelsaus met nootmuskaat en verse peterselie. Recept bechamelsaus – https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-saus-met-melk/
Dan hop volgens de klassiek Franse keuken. Kook de hop gaar in gezouten water. Afgieten en in een roomsaus leggen. Wit brood roosteren. Hierop de saus met hopscheuten gieten en afwerken met 2 gepocheerde eitjes. Fijn geknipte daslook en vers gemalen peper en wat grof zeezout maken dit gerecht zeker af.
En als laatste een recept voor hopsoep.
Fruit een fijngesneden uitje in wat boter, Wat suiker en peper op z´n laatst erbij. Dan een. liter kippenbouillon, 200 gram diepvriesdoperwten en een handvol hopscheuten erbij. Soep op een laag vuur zeker een half uur laten koken. Op smaak maken met wat sambal of wat cayennepeper. Vers brood past er prima bij.
PERIODE
April, mei; de scheuten Vanaf oktober: de hopbellen
Te gebruiken: * Salade met jonge uitlopers * Jonge scheuten als asperge klaargemaakt * Soep van hopscheuten * In een omelet * Thee van de bellen. * Gedroogde hopbellen in bier
In Engeland maken ze met hopbellen oog hop/likeur. Hiervoor gebruikt men sherry en natuurlijk suikerstroop.
Trouwens er werd vroeger ook een soort mede (honingwijn) gemaakt met hopscheuten. Matheglin heette dat.