HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEROOKTE FOREL OP Z’N LIMBURGS ZOET WATER VIS FOREL  

beekforel

beekforel

Er zijn vele vissen, die forel genoemd worden. Vaak zijn het vissen, die tot de familie van de Echte Zalmen behoren.

Regenboogforellen ( vaak verkocht als zalmforel) , die oorspronkelijk niet  in deze omgeving maar in een beperkt gebied in Noord Amerika in beekjes en rivieren voorkwam, wordt ook hier op meerdere plaatsen gekweekt. Het vlees van deze vis is van nature roze gekleurd door de kreeftjes en garnalen die deze vis van normaal eet. Wordt de regenboogforel hier gekweekt dan krijgt hij dit niet in zijn eten en is het vlees dus grijs. Vaak wordt de vis dan kunstmatig gekleurd door middel van het bijvoeren met astaxanthine. ( dit is ook de stof die de kleuring van garnalen en andere zeedieren veroorzaakt, een sterke antioxidant , die meestal van nature door onder andere algen wordt gemaakt).

regenboogforel

regenboogforel

 

Bij ons kwamen wel de beekforel, meerforel en zeeforel voor. Alleen de beekforel was een tijd verdwenen, maar zwemt tegenwoordig weer in de Geulle-dal en een aantal Gelderse beken. Het onderscheid tussen zeeforel en beekforel wordt tegenwoordig bestreden. Het onderscheid is dat het dezelfde soort vis is, maar beekforel zich niet uit zijn beek verplaatst, terwijl de zeeforel duidelijk trekt.

Forellen die tegenwoordig worden aangeboden ( meestal dus regenboogforellen) zijn veelal geweekt, waarvan een groot deel op een verantwoorde wijze plaatsvindt.

 

mierikswortelMierikswortel werd in Limburg vaak in de keuken gebruikt, veel meer dan vaak in andere delen van ons land. Daarnaast is het bekend van de Joodse keuken. Het stond vroeger standaard in onze moestuin.

mierikswortel

mierikswortel

 

 

 

 

 

 

RECEPT GEROOKTE FOREL MET MIERIKSWORTELSAUS

Gefileerde gerookte forel

Gefileerde gerookte forel

 

Gerookte forel in aluminiumfolie verpakken en in een oven op 200 °C 5 minuten verwarmen.

Wat gemengde sla op een bordje in een hoopje neerleggen.

Snij een appel in schijven en bak die in een koekenpan  met wat kerriepoeder bestrooid in weinig boter mooi licht bruin.

Maak een sausje van:

25 g mierikswortel
1 theelepel citroensap of witte wijnazijn
2 theelepels poedersuiker of liever wat honing
1/8 liter slagroom en wat zout

  • Rasp de mierikswortel, besprenkel die met wat azijn en suiker.

Klop de slagroom met wat korrels zout stijf. Schep de mierikswortel door de room. Op smaak met wat peper. ( half zure room, half geklopte room gaat ook goed).

Leg schuin over de sla een paar schijven gebakken appel. Leg de warme forel er en versier met een bergje saus. Enkele partjes citroen er naast . En natuurlijk eten met vers brood met boter

forel in de rookkast

forel in de rookkast

 

VIS : NEDERLANDS DIS

Herfst in Zuid Limburg

Herfst in Zuid Limburg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>