HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MAAK ZELF ZOETE KASTANJE-CREME

Tamme Kastanjes of Tukkels kan je heerlijk roosteren boven een vuurtje of gewoon in een droge koekenpan.

Vroeger werd vaak ook de kastanjes gedroogd om deze vervolgens te malen. Het kastanje-meel was voor velen in Europa een redding, want ermee kon stevige brood worden gebakken, die velen in leven hield bij hongersnood en schaarste. In vele oude huizen in midden Frankrijk treft men op het platteland nog droogovens aan die men speciaal bezat om kastanjes te roosteren en te drogen. Daar maakt men ook nog steeds, maar nu vooral voor snoeplustige toeristen blikjes en potjes met crème de marrons, dat heerlijk smaakt op brood, bij ijs en nagerechten en in gebak.

Ook hier werd vroeger zoete kastanje-puree gemaakt. Een zeer smaakvolle, maar machtige moes. Als je dit na bereiding in kleine weckglazen of jampotjes pasteuriseert is dat zeker een winterlang goed houdbaar.

Dus gaan we maar ook nu in de weer om zelf kastanje-moes te maken.

Voor twee jampotjes vol heerlijke kastanje-crème heb je maar ½ kilo kastanjes nodig.

Verder 100 tot 150 gram rietsuiker of iets meer honing. 1 eetlepel echte vanillesuiker geeft wat extra diepte aan de crème. En verder wat vers water.

WERKWIJZE

Neem een scherp, het beste wat groter mes. Snij de kastanjes met dit mes kruislings in. Maar pas op dat je niet in je vingers snijdt, want de kastanje schieten snel weg.

Gooi alle te kleine en platte kastanjes weg en zeker ook diegenen die een of meerder gaatjes vertonen of er anders aangetast uitzien. Ervaring heeft geleerd dat dikke ronde kastanjes meestal niet aangevreten zijn.

Zet de kruislings ingesneden kastanjes op met ruim koud water en laat als het kookt ze 2 tot 3 minuten door-sudderen. Giet de kastanjes af in een vergiet of zeef.

Even laten afkoelen en je kunt vervolgens alle kastanje uit hun velletjes halen. Doe de schoongemaakte kastanjes in een pan.

Afval van het pellen van de kastanjes

Voeg er net zoveel water bij dat ze net niet onderstaan. Breng aan de kook en laat alles afgedekt ongeveer 15 minuten op een zeer laag pitje verder koken.

Kastanjes zachtjes gaar koken

Dan zijn de kastanjes helemaal gaar.

In de tussen tijd maak je in een pan met een dikke bodem een suikerstroop van de honing met eventueel wat water of van een ½ glaasje water met alle suiker. Voeg er de vanillesuiker voor de extra smaak aan toe. Niet te ver laten inkoken, want je hebt geen echte karamel voor de kastanje-crème nodig.

Meng de gare kastanjes door de suikerstroop en maak er met een roerzeef, een blender of een staafmixer een mooie gebonden moes van. Doe de crème in schoongemaakte jampotjes en pasteuriseer de potjes (zeker 20 minuten in kokend water). De potjes rustig laten afkoelen en van etiketten voorzien. De gesloten potjes zijn zeker tot volgend kastanje-seizoen houdbaar, aangebroken wel in de koelkast bewaren en het liefst binnen een week opeten of verwerken.

  • In Franse crème de marron gebruikt men meer suiker op 2 kilo kastanjes, zeker 1,5 kilo suiker, maar onze ervaring geeft dat een te zoet mengsel. Dat mengsel is wel door het gehalte aan suiker net als jam en marmelade langer houdbaar.

Verdere informatie over Tamme Kastanje en een recept voor hartige kastanje-soep: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/tamme-tukkels-gepoft-en-als-soep/

GENIETEN UIT DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

Kastanje oogst 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>