HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LEKKER OUDERWETS KAASCROQUETJES  

In NEDERLANDS Limburg is jammer genoeg de productie van Limburgse Rommedoe verdwenen. Maar dank zij de Benelux of EG wordt even over de grens deze kaas in Herve nog gemaakt. Toch blijft Nederland een land van kaaskoppen. De Nederlandse kaashandel richt zich zeker nu nog en zeker in het verleden  veel teveel op hoeveelheid, dus massa  van een soort” rubber met kaassmaak” produceren. En vergeet dat het misschien wel beter ( en op de lange duur zeker ook economisch werkbaarder) is zich op het eigene en dus kwaliteit te richten. Eigen en van goed kwaliteit  is zeker onze ( oude en overjarige) boerenkaas. Waar de ervaring en liefde van de kaasmaker te proeven is. En dat is zo de grondstof bij uitstek voor traditionele “kaas-croquetjes”.

kaaskroketjes

KAASKROKETJES

Voor ongeveer 15 stuks is nodig:

oude brokkel kaas

oude brokkel kaas

 • 200 gram geraspte oude boeren kaas
 • 1 groot glas melk
 • Wat bouillonpoeder (plantaardige)
 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • 1 eetlepel gehakte peterselie
 • Peper uit de molen
 • 1 ei
 • bloem
 • paneermeel ( zelf gemaakt van oud brood)
 • Frituur om de kroketjes in te bakken.

 

Los de bouillonpoeder in de melk op. Wees zuinig met de bouillonpoeder, want kaas is ook zout. Neem een steelpan, smelt daarin de boter, voeg als het schuim op de boter is verdwenen de bloem toe. Goed roeren en even doorwarmen. Voeg dan al roerend beetje bij beetje de melk toe en kook door totdat je een stevige gebonden saus hebt verkregen.  Laat deze nog 5 minuten al roerend zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer er de kaas door. Maak op smaak met peper en peterselie ( sommigen voegen nog wat vers geraspte nootmuskaat toe, andere een heel weinig sambal). Strijk het mengsel uit op een klein bakblik of plat bord. Laat het rustig afgedekt afkoelen. Even een half uur daarna verder in de koelkast laten koelen.

Klop het ei los met wat melk of water. Vorm met twee koffielepels kleine kroketjes. Rol die door een bord met wat bloem.

Haal ze vervolgens door het eimengsel en rol ze dan door de paneermeel. Haal ze dan weer door het eimengsel en vervolgens weer door de paneermeel.

Je kunt de kroketjes gelijk bakken, maar je kunt ze ook zelf ingevroren voor later bewaren.

Bak de kroketjes in frituurolie van 170 °C in maximaal een minuut of acht egaal bruin.

 

 • Lekker met grove mosterd en apart gefrituurde peterselieblaadjes.

gefrituurde peterselie

 

 • Men kan in plaats van melk met bouillonpoeder ook zelf gemaakte groente bouillon gebruiken met een klein scheutje slagroom. Recept voor zelfgemaakte groentebouillon:Maak groente bouillon van afsnijdsels, schillen en resten van je groente – https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

  bouillon van groente-afval

  bouillon van groente-afval

GERECHTEN MET HOLLANDSE KAAS : NEDERLANDS DIS

Nederlandse Kaas ( met dank aan Albert Pomper)

Nederlandse Kaas ( met dank aan Albert Pomper)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>