HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRUISBESSENVLAAI   LIMBURGS TRADITIONEEL GEBAK

kruisbessen“kroaasjele”

Rond vijf uur werd er verse koffie gezet. Melk gekookt en schuimend geklopt en slagroom met weinig vanillesuiker geslagen. De vlaai of zelfs vaak meerdere vlaaien stonden klaar, die waren na de middag gebakken, vooral als in de morgen brood in het keukenfornuis was gebakken. Voor de vlaai werden potten uit de voorraad gewekt fruit gebruikt. Mijn liefde was en is nog steeds kruisbessen. Voor een vlaai was de inhoud van een wat groter weckglas precies voldoende.

Als ik mijn ogen sluit zie ik dit beeld zo voor me, maar we leven nu en ook nu smaakt een echte nog een beetje warme linzenvlaai ( van gistdeeg!!) met kroaasjele heerlijk. Een schep niet te zoete slagroom erbij.

Recept open Limburgse vruchtenvlaai

Ingrediënten voor de bodem

  • 250 g bloem
  • 15 gram verse  gist/ zakje droge gist
  • Wat zout
  • 20 gram boter (kamertemperatuur)
  • 1 glas melk
  • Wat suiker
  • Geweckt fruit of fruit uit pot ( kruisbessen, kersen, pruimen en abrikozen)

Bereidingbakvormen van vroeger

Bestrijk de vlaaibodem met wat olie en strooi er licht bloem over.
Maak de gist met een beetje lauwe melk en weinig  suiker aan. Laat deze giststarter op een lauwwarme plaats staan tot het licht begint te schuimen. Zeef de bloem in een kom. Strooi het zout langs de rand. Voeg de boter in blokjes gesneden, de rest van de  suiker,het gistmengsel en de lauwe melk bij de bloem.  Kneed goed door totdat het loslaat van je handen. Dek het met een doek en laat het op een warme plaats staan om te rijzen. Na zeker een uur het deeg weer kneden.

Rol het uit tot een plak, waarmee heel de vlaaibodem bedekt kan worden. Haal het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller af. Prik hier en daar met een vork in het deeg en laat het weer afgedekt rijzen.  Verwarm intussen de oven voor op 225 °C.  Bedek na de korte periode de bodem met fruit.  Bak de vlaai in ongeveer 40 minuten gaar.

open kruisbessenvlaai

 

 

 

 

 

 

 

LINZENVLAAI

Met het bovenstaande recept maakt men genoeg deeg voor een vlaai van 28 cm. Wil je de vlaai afdekken of met vlechten of met een deksel dan heeft men ongeveer iets minder dan het dubbele nodig. Gebruik dus voor een net zo grote linzenvlaai ongeveer: 400 gram bloem, 35 gram boter, 20 gram verse gist of 11/2 zakje droge gist en niet meer dan 1 1/2 glas lauwe melk. En natuurlijk iets meer zout en een 1/2 theelepel suiker extra bij de giststarter.

Plak het raster met een kwastje met wat lauwe water of melk aan elkaar.

Er zijn ook mensen die voor een linzenvlaai de repen deeg op de werkbank tot een raster vlechten en dan als geheel over de gevulde vlaai plaatsen. Bij ons thuis vlocht met het raster gelijk over de taart. Het is hierbij altijd zaak om lange , egaal dikke deegslierten te maken.

Vaak werd linzenvlaai  afgesmeerd met een mengsel van losgeklopt ei met wat melk.

Grof suiker werd er als laatste vaak dunnetjes over gestrooid.

linzenvlaai 1

 

 

TRADITIONELE STREEKGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

Zuid Limburg

Zuid Limburg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>