HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZEEUWSE SUIKERWAFELS traditioneel voor Nieuwjaarsdag

ZEEUWSE SUIKERWAFELTJES

In Zeeland werden vroeger in dezelfde traditie als knieperkes in het Oosten van ons land en vergelijkbaar met Vlaardingse ijzerwafels met een toch ander beslag/deeg suikerwafeltjes gebakken. In deze wafels wordt in verhouding meer (basterd-) suiker gebruikt. Op nieuwjaarsdag werden deze wafeltjes samen met een glaasje Stroopjenever aangeboden. Een gebruik dat jammer genoeg alleen nog op bepaalde plaatsen in Zeeland nog in leven wordt gehouden.

Voor de Zeeuwse wafels wordt in principe niet een plat ijzer als voor knieperkes gebruikt, maar een gewoon wafelijzer zoals voor Oud-Hollandse of Luikse wafels. Ook in Vlaanderen worden suikerwafels gebakken, ook die zijn kleiner dan normale Luikse Wafels maar het deeg is weer anders dan de Zeeuwse suikerwafels. Meestal worden de Vlaamse suikerwafels wel met meer suiker gebakken, maar wel van een gistbeslag dat eerder gerezen is en nog vloeibaar in het ijzer gedaan wordt. Deze Vlaamse wafels worden na het bakken wel met poedersuiker bestrooid, wat men bij Zeeuwse wafels traditioneel niet doet.

suikerwafels zeeuwse

ZEEUWSE SUIKERWAFELTJES

  • 125 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Ongeveer 210 gram bruine basterdsuiker of grove greinsuiker
  • 1 ½ lepel water
  • Snufje zout
  • ¼ kilo Zeeuwse bloem
  • 1 ei ( wel eerst los- en opkloppen)

Zet een pan met het water, de suiker en de boter op het vuur. Alleen de pit heel laag zetten of zelfs au bain-marie smelten. Roeren tot alles gesmolten en opgelost is, maar niet te warm maken.

Zeef de bloem met wat zout boven een deegkom. Hier al roerend de inhoud van de pan met boter en suiker bij. Als laatste het schuimig ei toevoegen. Tot een glad beslag/deeg roeren. Afdekken en op een koele plek een nacht wegzetten.

De volgende dagis het deeg opgestijfd. Is het nog dik vloeibaar, voeg er dan een beetje extra bloem bij. Rol er dan deeg balletjes van ongeveer 2 cm. van. Wel in een koele ruimte verwerken.wafelijzer 1

Bak meerdere balletjes in een klassiek wafelijzer tegelijkertijd gaar ( aantal afhankelijk van de grootte van het ijzer). Op een rooster laten afkoelen.

Traditioneel op de eerste dag van het jaar serveren met een glaasje Siroopjenever of brandewijn met suiker.

Voor knieperkes kijkt men op: http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/oud-nieuw-kniepertjes/

knijpertjes neddis 2014

Voor ijzerwafels uit Vlaardingen: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/vlaardingse-ijzerkoeken-traditioneel-gebak-te-maken-met-een-koekjesijzer-of-een-speciale-koekjesbakplaat/

ijzerkoeken

 

ZEEUWSE TRADITIE AAN DE RAND VAN DE NOORDZEE : NEDERLANDS DIS

strand

strand

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>