HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOKKENPOOTJES    TRADITIONEEL GEBAK

bokkenpootjes

Een bokkenpootje werd als eerste door de bakker Jan Pieter Schellema uit Tuitjenhorn gebakken, wordt ons verteld. Het bestaat uit twee koekjes van een biscuitdeeg met amandelen, aan elkaar geplakt met abrikozengelei. En ze worden dan aan beide uiteinde in de chocolade gedompeld. Tegenwoordig gebruikt men vaker botercrème om de beide koekjes aan elkaar te plakken.

“…….Men zegt dat dit koekje in 1859 door de bakker is gemaakt. De dominee wilde een koekje in de vorm van een bokkepoot. Door dit symbool van de duivel op te eten, zou de nagedachtenis van de overleden tegen het kwaad beschermd worden. Dat was zeker nodig omdat in Tuitjenhorn jaarlijks in het patronaatsgebouw over de overledenen werd gewaakt vooral door banket te eten….”

Tuitjenhorn

Nu kent Tuitjenhorn in West Friesland inderdaad van ouds her een patronaatsgebouw (tegenwoordig buurthuis Ahoj) en Tuitjenhorn betekent ook nog zoiets als “plek om te begraven”.

patronaatsgebouw

Maar hoe dan ook bokke(n)pootjes worden in de lage landen al heel lang gemaakt.

BOKKENPOOTJES of in de oude spelling BOKKEPOOTJES

  • 3 eieren
  • 60 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 80 gram basterdsuiker
  • Wat zout
  • abrikozenjam
  • 100 gram fijn gemalen amandelen
  • Couverture-chocolade

De eieren met de suiker en weinig zout op een niet te hoge temperatuur au-bain-Marie kloppen zodat het een dikke, maar langzaam vloeibare massa wordt. Als het echt dik is geworden, de bloem met maïzena er over zeven. En zeer luchtig omscheppen. In een spuitzak doen en op een bakplaat bekleed met beboterd bakpapier in reepjes van 5 tot 6 cm. spuiten. De koekjes met gesnipperde, kort geroosterde amandelen bestrooien. Pas op voor tocht.bokkenpootjes de biscuits voor het bakken

De koekjes in een matig-warme oven ( dus 200 ⁰C) in 10 minuten goudbruin bakken. Van de bakplaat nemen en op een rooster laten afkoelen. Als de koekjes helemaal zijn afgekoeld aan de onderzijde met abrikozen jam bestrijken en tegen elkaar drukken.

Smelt de couverture-chocolade au-bain-marie en doop daar de bokkenpootjes aan beide zijde in. Rustig laten bekoelen en opdrogen ( heeft men geen converture-chocolade, die meer cacaoboter bevat dan normale chocolade  en dus gemakkelijker smelt, kan men repen bittere chocolade nemen en er wat room aan toevoegen als men dit au-bain-marie smelt).bokkenpoot

  • In plaats van abrikozenjam of -gelei worden tegenwoordig de koekjes voor bokkenpootjes vaker met botercrème aan elkaar geplakt.( botercrème bestaat uit op 50 gram zachte boter ongeveer 30 gram poedersuiker en een zakje vanillesuiker. Eventueel wat sterke koffie-extract toevoegen).
Van Bokkenpootjes kan men lekkere taart makenl

Van Bokkenpootjes kan men lekkere taart maken

BESCUITDEEG

Bokkenpootjes worden van BISCUITDEEG gemaakt. Dit deeg bestaat uit

  • Bloem, meestal aangevuld met zetmeel in de vorm van maïzena.
  • Suiker: vaak poedersuiker of fijne gewone – of riet-suiker
  • Eieren ( verse geven een veel beter deeg)
  • Zout en vanille of citroen als smaakmaker.

Per ei wordt gewoonlijk 20 tot 45 gram bloem en zetmeel gebruikt. Hoe minder bloem men in verhouding gebruikt, hoe fijner het gebak zal worden. Maar men loopt dan meer het risico dat het deeg bij het bakken door bijvoorbeeld tocht in elkaar zakt.

Men klopt eerst altijd de boter met de suiker tot een dikke crème ( vaak au-bain-Marie, maar dan niet te warm,de eieren moeten nu niet garen, maar pas bij het afbakken). Biscuitgebak is zeer geschikt bij crème-gebak, omdat het deeg niet zo vet als cake of Moskovisch gebak.mocca creme taart

Ook traditionele Brabantse eierkoeken worden van een soort biscuitdeeg gemaakt, alleen wordt daar tegenwoordig extra bakpoeder bij gevoegd : http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/eierkoeken-brabantse/

eierkoeken

 

TRADITIONEEL GEBAK : NEDERLANDS DIS

zicht op Tuitjenhorn

zicht op Tuitjenhorn

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>