HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WINTERWORTELEN dus worteltjestaart GROENTE in de HERFST & WINTER

Winterwortels

 

De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De binnenkant is lichter van kleur dan de buitenkant. Kan simpel met een dunschiller geschild worden. Afsnijdsel ideaal om met andere groente-afsnijdsels voor bouillon te gebruiken. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Al lang in de lage landen geteeld en in de huidige vorm in de 15e eeuw hier ontstaan. Al is de huidige oranje-vorm een echt product van Nederlandse telers. Vroeger werden wortels in allerlei kleuren geteeld, waarbij een lichtgele vorm het meeste voorkwam. 

winterwortels in een mand bewaren

Op een koele, donkere plek zeker enkele weken houdbaar. Niet in de koelkast bewaren.

Gebruik:

  • rauw uit het vuistje of reepjes met een dipsaus
  • koken in reepjes of plakjes met wat zout ( vaak gegeten met gekookte aardappels)
  • als traditionele hutspot met ui en aardappel.
  • raspen met ui en appel en een honing-mosterd dressing bij de maaltijd of lunch
  • roerbakken in olie
  • in stoofgerechten met ui, wortel en vlees ( in bier of wijn)
  • in bouillon
  • in vele groentegerechten, Gesmoord, gestoofd en gekookt.
  • in gemengde salades, ook met fruitwinterwortel a

 

Maar je kunt wortel ook gebruiken in taart.

 

Dan kom je gelijk bij het volgende verhaal

 

WORTELTJESTAART

Er kwam eens een konijn bij de bakker. Hij vroeg aan de bakker: “Heeft u ook worteltjestaart?” “Nee”, zei de bakker, helaas. En het konijn ging met hangende oortjes naar huis. Maar de volgende dag probeerde hij het nog eens: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Maar de bakker moest opnieuw bekennen dat hij die niet verkocht. Nadat het konijn voor de derde keer kwam vragen om worteltjestaart, besloot de bakker het konijn te verrassen. Hij bakte ‘s nachts een heerlijke worteltjestaart. Vol verwachting stond hij het konijn op te wachten. “Bakker heeft u ook worteltjestaart?” kon het konijn nog net zeggen, toen de bakker zei: “Ja, we hebben worteltjestaart”.” Het konijn strekte zijn oren, bewoog zijn neus heen en weer en zei: “Vies hé!”

En er is bijna geen taart zo lekker als een simpele worteltjes-taart:worteltaart

NODIG

  • 100 gram bloem
  • Bakpoeder
  • 100 gram boter ( kamertemperatuur)
  • 100 gram kwark
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram winterwortel in reepjes of geraspt
  • ½ sinaasappel
  • 50 gram noten: amandelen, hazelnoten of walnoten
  • ½ theelepel gember
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemon
  • Wat zout

Scheidt de eieren, klop de eiwitten met wat zout en een ½ eetlepel suiker hard. Klop de eidooiers met boter tot een crème. Voeg de suiker, de kwark, de noten (grof gehakt) , de wortelreepjes en de kruiden toe. Zeef op dit mengsel de bloem en de bakpoeder. Meng tot een beslag en voeg de sap van de sinaasappel en de rasp van de schil toe. Als laatste schep men de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het deeg.

Een springvorm bekleed men met bakpapier. Bestrijkt het met gesmolten boter en bestrooid alles met fijn  paneermeel.

Stort het deeg voorzichtig in de bakvorm en strijk de bovenzijde glad.

Verwarm de oven voor op 225°C.  Bak de taart iets onder het midden van de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar.

  • Het is lekker om de taart afgekoeld af te werken met een sinaasappel-crème-laag.

worteltjestaart met cremetopping

 

Worteltjestaart     …    wat heerlijk.

En dan hebben we natuurlijk ook nog worteltjesvlaai: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/wortelenvlaai-oet-wyck-vele-andere-limburgse-vlaaien/ wortelvlaai 1

haas afbeelding

ALLE GROENTE: NEDERLANDS DIS

wintergroente

4 Responses to “WINTERWORTELEN dus worteltjestaart GROENTE in de HERFST & WINTER”

  1. Ruth schreef:

    En hoe maak je die lekkere laag die er boven op zit?
    Gr. Ruth

    1. admin schreef:

      Beste Ruth
      Kijk op apart artikel op Nederlands Dis over sinaasappelcrème als afwerking voor taarten.

      groet paul

  2. Inostrate schreef:

    Deze mop kende ik en heb hem ook gebruikt bij de worteltjestaart op mijn blog, lekker hoor zo’n taart met wortelrasp! Hij blijft lekker sappig en zoet hierdoor.

    1. paul hoftijzer schreef:

      dat blijft natuurlijk andere koek

      paul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>