HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OUDERWETSE VANILLEVLA met BITTERKOEKJES

bitterkoekjes

Je hebt een ruime hoeveelheid bitterkoekjes gemaakt. Ook in je koekjestrommel worden ze gevonden. Dan is het slim om een onsje bitterkoekjes en nog twee voor de garnering achter te houden. En ergens anders te bewaren. Anders zijn ze met zekerheid al opgegeten, als je zelfgemaakte vla met bitterkoekjes wilt gaan maken. Bij ons moest je altijd dat soort plannetjes smeden, als je van zelfgebakken koekjes iets anders wilde maken.

VANILLEVLA MET BITTERKOEKJES

  • 1 liter melk
  • Een paar korrels zout
  • 1 vanillestokje ( of echte vanillesuiker)vanillepeul
  • 75 gram rietsuiker
  • 5 eetlepels maïzena
  • 1 of 2 losgeklopte ei-dooier(s) afhankelijk hoe groot de eieren zijn
  • 100 gram bitterkoekjes en twee extra

Breng een groot deel van de melk aan de kook, voeg de vanillepeul toe en  een paar korrels zout en laat de melk een klein half uur op een zacht vuur aftrekken. Haal dan de peul uit de melk. Laat de vanillepeul even droog worden en stop deze in een pot met zeer fijne suiker, waar je vanillesmaak aan wilt geven. Zo geeft deze peul nog verder wat smaak af.

Gebruik je “echte”vanille suiker dan kan je dezelfde hoeveelheid melk met de vanillesuiker even bijna tot de kook verwarmen.

Meng intussen de maïzena met de suiker en de melk tot een papje. eigeel tot creme kloppenRoer wat van de warme melk door het koude papje. Roer goed en meng het al roerend door de warme melk. vla kokenLaat de vla terwijl U voortdurend roert weer aan de kook komen en kook de vla zeker een minuut op een zacht vuur door. Laat de vla afkoelen ( het gaat sneller als je de pan in koud  ijswater zet). Klop de vla van tijd tot tijd om geen vel te krijgen. Is de inhoud net te warm op zo een hap te nemen roert men de losgeklopte ei-dooiers door de vla. Blijf daarna nog wat doorroeren.

Leg de bitterkoekjes op de bodem van een schaal of gebruik mooie glazen of 1 persoonsbakjes daarvoor.

  • Mijn grootouders goten er dan een half glaasje witte rum over, maar ik vind soms een klein beetje amaretto er lekker over. Ook wat melk erover gieten gaat erg goed. Niet te veel want de koekjes moeten net vochtig worden, maar niet liggen te zwemmen.

Dek de bitterkoekjes na even intrekken af met de nog warme vanillevla. Laat de schaal met de vla rustig afkoelen. Verkruimel net voor het serveren de twee bitterkoekjes over de vla.

vanillevla met bitterkoekjes

Wat losgeklopte slagroom smaakt er lekker bij.

  • In plaats van vanillevla met bitterkoekjes kan men met vele soorten koekjes en vanillevla weer andere nagerechten maken.lange vingers Wat dacht je van met lange vingers gedoopt in sterke koffie, bestrooit met vers geroosterde amandelschaafsel. Daar horen wat dopjes geklopte slagroom bij of schuim-hoopjes van eiwit met wat poedersuiker zo uit de oven.
  • Recept lange vingers: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kerstmis-kerst-pudding-charlotte-russe/

 

Wil je trouwens in plaats van een heerlijke koude vla een ander nagerecht met bitterkoekjes, maar dan een heerlijke warme pudding  : http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/pap-brij-15/

je kan er ook een taart mee maken

je kan er ook een taart mee maken

OUDERWETS LEKKER : NEDERLANDS DIS

keuken jaren 50tig

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>