HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

UIERBOORD OF VOLKSFRICANDEAU OUDE VLEESWAAR

koe met uier

Uierboord is in feite gaar gestoofde uier van een koe. Het was tot ongeveer 1950 erg populair mede omdat het als slachtafval erg goedkoop was. Zo kon iedereen toch vlees op tafel zetten. In Nederland is het helemaal in de vergetelheid geraakt, totdat het ineens rond 1990 in Rotterdam erg populair werd. Nu wordt het daar nu als een typerend streekprodukt van Rotterdam beschouwd. Onder andere Slagerij Bram Haak in oud Crooswijk ( meer Rotterdam kan bijna niet) verkoopt tegenwoordig veel uierboord. Net zoals voor zijn “beste” gehaktballen komen mensen van overal vandaan om dat daar te kopen. Maar in Vlaanderen wordt in Antwerpen uierboord  voorgekookt aangeboden in slagerijen, als bijvoorbeeld slagerij Roosemeyers aan de Van Wezenbekestraat, waar deze slager in de zeer mooie markthal waar nu “Spar Criée supermarkt is gevestigd veel orgaanvlees en slachtafvalproducten verkoopt.. De gekookte uier is geelachtig en wordt in dikke sneden verkocht. Thuis worden de sneden dan met peper & zout gekruid gebakken. Meestal wordt er brood bij gegeten.

Gebakken uierboord werd gewoonlijk  “koeietiet”, “volksfricandeau” of “arbeidersbiefstuk” genoemd. Runder-uier wordt hiervoor eerst grondig schoongemaakt. Dan wordt het aangebraden en met kruiden meerdere uren zachtjes gestoofd. Na afkoeling kan men er plakken van snijden.

GEBRADEN UIERBOORD

Nodig:

  • ½ kilo uierboord (voorgekookt)
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 4 eetlepels bloem
  • 50 gram reuzel of boter

Snij de uierboord in 1 ½ centimeter dikke plakken.

Bestrooi royaal met peper, zout en nootmuskaat.

Wentel de plakken door de bloem en bak ze daarna in de reuzel of boter mooi bruin.

Werd vaak gegeten met vers brood en zoute boter.uierboord

  • Na de bloem kan je de uierboord ook nog verder paneren met losgeslagen ei en paneermeel. ( vermeng dan wat kerriepoeder door de paneermeel en snij de plakken uierboord veel dunner ½ cm) . Serveren met daarop gebakken, gekarameliseerde ui.
o   Ook lekker als rolletjes gevuld met gebakken groene asperge en een roomsaus met sherry en rode pepers.
 

Verrassende traditionele gerechten op Nederlands Dis

Mijn grootvader werd in Delfshaven geboren en stierf daar in Rotterdam

Mijn grootvader werd in Delfshaven geboren en stierf daar in Rotterdam wonend.

 

2 Responses to “UIERBOORD OF VOLKSFRICANDEAU OUDE VLEESWAAR”

  1. Johnk544 schreef:

    I am now not certain the place you’re getting your info, however good topic. I needs to spend some time learning more or figuring out more. Thank you for magnificent info I was on the lookout for this information for my mission. eebdfeefaeek

  2. Smithe49 schreef:

    Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Magnificent job! acaacedaeceeccec

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>