HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOETE BROODJES BAKKEN            uit de oude Hanzestad OMMEN

vecht bij ommen

Naast een doorwaadbare plek in de Vecht , waar de Regge en de Vecht samenstromen ontstond een woonplek in de zeer vroege Middeleeuwen. pegzomp

Dankzij het handelsverkeer via de Regge en de Vecht  met behulp van speciale schepen groeide Ommen tot een stad, die zich aansloot bij de Hanze. De 3 molens en de oude kerk uit midden van de 12de eeuw aan de oevers van de Vecht bepalen nog steeds een groot deel van het authentieke beeld van deze stad. Door de belangstelling van toeristen voor Ommen en de fraaie bosrijke omgeving krijgt de stad weer welvaart in de huidige tijd. De traditionele bevolking blijft toch vasthouden aan alles van vroeger, waarbij de kerk vaak nog centraal in de gemeenschap staat.

Ommen stadje aan de vecht

ZOETE BROODJES of plaatselijk bekend als ZUUTE PLASSIES horen voor oudere inwoners van Ommen bij de Sinterklaas-tijd.  Vroeger werden ze pas 2 weken voor Sinterklaas gebakken, maar tegenwoordig worden ze al in oktober en zelfs soms in de zomer voor toeristen gebakken. De broodjes met stroop en anijs worden dicht tegen elkaar aan als een soort honing-raat gebakken en vaak per zes verkocht. 

oude bakkerij ion Ommen

Het recept van de broodjes zouden in de 19de eeuw door een bakker uit Rijssen in Ommen zijn geïntroduceerd, maar eigenlijk  maakt dat niet echt uit, want traditie is het zeker in Ommen.Kop-Zuute-Plassie

En omdat het maar kort Sinterklaastijd is en velen zelden of nooit in Ommen komen, hier een recept om Zuute Plassies thuis te kunnen bakken.zuute plassies op een bakplaat

ZUUTE PLASSIES

  • ½ kilo tarwemeel of half tarwe/half roggemeel
  • 2 zakjes droge gist of 40 gram verse
  • Schepje suiker
  • 3/10 liter lauw water
  • 60 gram boter
  • 60 gram stroop

    Strooppot

    Strooppot

  • Wat zout
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels licht gebroken anijszaadanijs

Meng wat bloem, met lauw water, een schepje suiker en de gist. En laat op een niet te koude plek staan tot de gist is begonnen te werken.

Zeef het meel in een kom, strooi het zout langs de rand. Los de stroop op in het lauwe water en giet eerst het gistpapje bij het meel, roer het goed om en dan het water met de stroop. Vermeng dit  alles goed door en laat het afgedekt op een warme plek ongeveer 20 tot 30 minuten voorrijzen.

Meng nu de rest van e ingrediënten er door en kneed het tot een glad en soepel deeg. Is het te droog voeg dan wat extra lauw water erbij, is het te nat voeg er nog wat bloem bij. Dek het deeg weer af en laat het nu in ruim een uur weggezet,  zeker in volume verdubbelen.

Vorm er op een met bloembestoven werkplak een rol van. Snij er 12 gelijke stukken van. En leg deze vrij dicht op elkaar op een met bakpapier ( met olie bestreken) op een bakplaat.

Dek het weer af met een doek en laat het een ruim half uur narijzen. Verwarm halverwege deze periode de oven voor op 230⁰C. Bak de broodjes in ongeveer 10 tot 15 minuten bruin en gaar. Laat ze naast elkaar rustig afkoelen.

BoterHeerlijk royaal met boter besmeerd.

plassies 2

  • Gezien het recept werden de zuute plassies vroeger met roggemeel, waarschijnlijk vermengd met speltbloem gemaakt. Tegenwoordig worden ze veel lichter vaak alleen met  tarwebloem gebakken.

OOK DE LIEFDE VAN DE HANZE-handelaars GING VROEGER DOOR DE MAAG: NEDERLANDS DIS

 

19280217_HKO-1077-29-Kerkplein-Botereneiermarktb-1645l

OMMEN HEEL VROEGER

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>