
Chocoladepasta of chocopasta is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit vooral suiker, vet en cacao. Veelal zijn er nog andere toevoegingen. Chocoladepasta werd naast chocoladeboter na de tweede wereldoorlog op de markt gebracht door de firma Brinkers. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht. Ook chocopasta’s met twee smaken werden in 1988 bedacht.
Een variant op de chocoladepasta is hazelnootpasta. Deze pasta bevat vaak weinig fijngemalen hazelnoten. Het bekendste merk chocolade-hazelnootpasta is oorspronkelijk vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw Nutella van het Italiaanse bedrijf Ferrero. Een dergelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Noord Italië al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om op dure cacao te kunnen besparen.
Toch is het vrij simpel zelf te maken en smaakt voortreffelijk. Gebruik wel echt goede pure chocolade.
Vind je dit te veel (pure)chocoladesmaak kan je ook melkchocolade gebruiken.
ZELFGEMAAKTE HAZELNOOTPASTA
- 150 gram hazelnoten
- 25 gram cacao
- 25 gram vloeibare honing
- 100 gram chocola (naar smaak puur of melk – gebruik goede pure chocolade)
- 50 ml zonnebloem olie
- snufje fijn zeezout
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op een zacht vuur. Niet echt bruin laten worden
Maal de noten daarna na afkoelen zo fijn als je wilt. Naar eigen smaak kan men de hazelnoten fijner maken, dan krijgt men een beter smeerbare en fijnere pasta.
Verwarm de honing au bain marie, voeg hierbij ook de chocolade in kleine stukjes. Smelt dit alles, zachtjes roeren.
Vermeng de hazelnoten met de cacaopoeder, olie en het zout. Dit moet ook tot een stroperige massa gemengd worden, werk hierbij op kamertemperatuur. Giet de vloeibare honig-chocolade-stroop bij de noten en meng door elkaar, nog steeds au bain marie. Zolang het nog lauw is, kan je de hazelnootchocolade-pasta zo in een vooraadpot gieten. Het kan zo bewaard worden ( niet op een erg warme plek of in de zon).
HEERLIJK BROODBELEG : NEDERLANDS DIS
Recept werkt niet
Als je het maakt volgens het recept krijg je een kruimelige massa
Verloren tijd en voedingswaarden als je dit maakt
Beste Paco,
toen onze kinderen klein waren hebben we jarenlang volgens dit recept chocolade-hazelnootpasta gemaakt. Het probleem zit in de temperatuur, je moet au bain marie werken en de chocolde die je gebruikt ( dus zonder rotzooi erin).Ik zal bij het recept daar wat extra aandacht aan geven. Bedankt voor je reactie.
paul hoftijzer
Geweldige site met al die lekkere recepten!
Dank je, we doen ons best
paul hoftijzer