Taai-taai is een typische Nederlandse lekkernij die met name rond Sinterklaas wordt aangeboden ( en is tegenwoordig al veel eerder vaak in de supermarkt al te vinden / schaam je grootgrutters!! / en zeg nu niet de klanten vroegen er om!).
Taai-taai lijkt qua smaak veel op speculaas. Er wordt ook anijs voor gebruikt. Maar net als zijn naam is taai-taai zolang het vers is niet bros zoals speculaas maar letterlijk “taai”.
Om er van de snoepen, moet je letterlijker stukken aftrekken. Taai-taai werd en wordt meestal in de vorm van figuren gebakken. Door het soort deeg worden de figuren alleen niet zo duidelijk van vorm als snoepwaar gebakken van speculaasdeeg.
TAAI-TAAI
Recept:
- 300 gram bloem
- 300 gram vloeibare honing
- 2 eetlepels schenkstroop
- 1 theelepel anijszaad
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel koekkruiden en/of speculaaskruiden
- snufje zout
Zeef de bloem met bakpoeder in een kom. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix alles door elkaar met een handmixer tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt minstens een nacht op een koele plek te rusten.
Rol het deeg (tussen lagen bakpapier) uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek er vormen uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de taaitaai in 15-20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200 ⁰C.
- Je kunt speculaas- en/of koekkruiden natuurlijk gemengd kopen, maar het is een geurig klusje dat zelf te doen. Lees de recepten op: https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/
- Recept voor speculaas: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/sinterklaas-speculaas/
Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl
OUDERWETSE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS
met dank aan het Nederlands Bakkerij Museum