HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DIKKE MELK & ( ROOD ) FRUIT een OUDERWETSE NAGERECHT met KAAS, MELK & ZO       

dikke melk

Vroeger gebeurde het vaker dan tegenwoordig. Omdat velen geen koelkast hadden werd de wel gekookte verse melk vaak in de kelder weggezet tot de volgende dag. Het kan dan gebeuren dat de melk toch aangetast werd door melkzuurbacteriën en dan dikker werd. Het gevolg daarvan werd dikke melk genoemd.

Nu kan je Dikke Melk goed gebruiken voor lekkere toetjes. Je kan het  in een theedoek gieten en laten uitdruppen en heb je een soort hangop.

Maar Dikke Melk kan je ook bewust maken. Schenk de melk uit in een vlakke schaal en roer er 4 eetlepels verse karnemelk door. Zet deze schaal vervolgens op een niet koude plek weg. Span er met elastiek een theedoek over. Na een uur of twaalf begint de melk al behoorlijk dik en lobbig te worden.

Nu kan je dit gelijk gebruiken. Vroeger werd het vaak over een beschuit uitgegoten en dit werd  dan rijkelijk bestrooid met bruine suiker. Ook brokken roggebrood werden hier vaak door gemengd.

Maar je kan er ook een chique en lekker ouderwets tootje mee maken.

DIKKE MELK MET (ROOD) FRUIT

  • 1 liter dikke melk
  • 1 bekertje of potje zure room
  • 8 blaadjes gelatine of agar agar- poeder
  • Wat bessensap of vruchtenlikeur
  • 50 gram basterd suiker
  • ¼ kilo fruit afhankelijk van het seizoen: kruisbessen, rode bessen, bosbessen, aardbeien, perziken of zo
  • Wat vers geroosterde noten

Verwerk de agar-agar volgens het recept op de verpakking of week de gelatine ( voor niet-vegetariërs)  in koud water. Knijp de blaadjes gelatine na 10 minuten goed uit.  Verwarm de bessensap of de likeur tot bijna 100 °C. Los hier de agar-agar of gelatine in op. Meng de dikke melk met de zure room en giet er de opgeloste agar-agar of gelatine door. Klop dit mengsel met een garde een tijdje totdat het stevig en schuimig is geworden. Meng er dan de vruchten door. Bij erg zure vruchten bestrooit men de bessen vaak eerst met wat poedersuiker. Over het geheel worden vers geroosterde noten gestrooid als de massa van dikke melk en vruchten was afgekoeld.

dikke melk met rood fruit

Doordat de likeur is verwarmd is alle alcohol uit dit toetje verdwenen, dus ook zeer geschikt voor kinderen. Dat belet oude lekkerbekken niet om wat bessen- of notenlikeur over dit toetje te druppelen. Een oubliewafel ( zelfgemaakt) smaakt er voortreffelijk bij.

dikke melk met fruit

OUDERWETSE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS

bakkerswinkel eens

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>