HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPIERING & SPROT KLEINE VIS   

spiering

SPIERING

“Spiering is vis als er anders niets is”, zei men vroeger.

Spiering wordt en werd hier weinig gegeten, maar in Frankrijk en Spanje wordt het als een lekkernij beschouwd. En ze hebben gelijk, want het smaakt net als verse ansjovis en sprot erg lekker.

Spiering komt in zowel zoet als zout water voor en is een echte vis, die in scholen leeft. Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in Amsterdam in de grachten voor. Een zoutwater-spiering wordt tot 30 cm. lang en 8 jaar oud, terwijl de zoetwater-spiering kleiner blijft (maximaal 14 cm.) en wordt meestal niet ouder dan 3 jaar.

Spiering is van het geslacht Osmerus, dat maar twee soorten kent.spiering

Voor het bakken van spiering kijk op :

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/wijtingrolletjes-uit-wieringen/

Maar men kan ook een tempuradeegje maken, hier de met bloem en wat grof zout gestrooide spiering doorhalen en dan gelijk bakken/frituren ( olie op 170 °C).

Tempurabeslag bestaat uit 2 eidooiers , losgeslagen. Hierbij ¼ liter ijskoud water en 200 gram tempurameel *). Mengen tot een beslag, dat klontjes mag hebben. Vis bestuiven met bloem ( met eventueel grof zout) door het beslag en dan mooi bruin bakken.

*) tempurameel bestaat meestal uit 90 gram bloem op 10 gram maïzena, vaak nog gemengd met maximaal 20 % fijn rijstmeel en soms wat bakpoeder.

sprot

SPROT

Sprot is familie van haring. Leeft net zo in scholen, op diepte van 150 meter vooral in de Atlantische Oceaan, van Noord Afrika tot Noorwegen, maar ook in de Middellandse, Zwarte en Noord-zee. Sprot kan vlak langs de kust leven in water met een laag zoutgehalte, maar het is een zoutwatervis.

Sprot wordt gebruikt voor conserven. Maar ook warm gegeten en gerookt. Sprot werd vroeger vaak Schardijn genoemd ( & in blik heet de vis vaak Noorse Sardien).

De rug van sprot is blauwgroen, de flanken zilverkleurig, tussen de 10 en 17 cm. lang.

Sprot wordt het hele jaar gevangen.

sprot in de rookkamer

WARM OF KOUD GEROOKTE SPROT

Koud gerookte sprot wordt urenlang gerookt in een rookkamer met smeulende houtsnippers op de grond. De temperatuur blijft in de buurt van de 20 °C. De vis is in feite al gegaard door eerst lang in een stevige zoutoplossing gelegen te hebben. Sprotten worden ook warm gerookt, veel korter, bij een temperatuur van ongeveer 80 °C. Deze hebben ook eerst in pekel gelegen, maar gewoonlijk korter en met een lager percentage zout. Warm gerookte sprot smaakt heel anders, het smaakt als gerookte paling. En het grappige is dat koud gerookte vis ( zeker ongefileerd) veel langer te bewaren is, terwijl warm gerookte liefst zo snel mogelijk moet worden gegeten.koud gerookte sprot

De koud gerookte sprot wordt meestal gefileerd en per honderd gram verkocht. Bosjes koud gerookte sprot, hele visjes, bijeengebonden met een dun touwtje, zijn ook nog altijd te koop. Maar bijna niemand wil deze nog zelf fileren. Het is een handigheidje ze zelf te fileren. Probeer het eens. Maar bewaar gefileerde sprot niet te lang. Na een tijdje worden ze bitterder en dat is echt jammer.

En ook warm gerookte sprot moet je zeker proberen. Heerlijk in plaats van rookworst in de erwtensoep of bij een stamppot.

Warm gerookte sprot

Warm gerookte sprot

Gebakken sprot

  • 300 g verse sprotjes, schoongemaakt
  • zwarte peper, versgemalen
  • fijngehakte peterselie
  • 50 gram meel of tarwebloem
  • 2 eetlepels half kerrie / half kaneel
  • 1 citroen ( rasp en sap)

 

Maak de sprotjes goed schoon, droog ze daarna. Druppel er wat citroensap  en maal er peper  over.

Verwarm de frituurolie of  olijfolie op maximaal 170 °C. Haal de sprotjes door het meel met wat fijne citroenrasp, kerrie en kaneel. Klop ze af en bak ze gelijk in de olie.

Niet te veel in een keer bakken tot ze mooi bruin zijn. Uit laten ;lekken op keukenpapier. Strooi er wat peterselie over.

gebakken sprot

Lekker met een ravigotte-  of pittige knoflooksaus

ravigotte

ansjovis op toast

  • Alle recepten voor verse ansjovis of sprot of spiering kunnen ook voor elkaar gebruikt worden.

 

OOK KLEINE VIS IS LEKKERE VIS MET NEDERLANDS DIS

vissen vroeger

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>