HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PEULEN TEGENWOORDIG EEN LUXE GROENTE

paulen

Peulen horen tot de chique Nederlandse groente, maar om echt het zomergevoel te krijgen moet je ze zeker in keer vroeg in de zomer eten.

Peultjes of peulen horen bij dezelfde plantenfamilie als doperwten. Jonge doperwten kunnen ook als peultjes gegeten worden, maar die peulen hebben meestal wel draad die voor het koken verwijderd moet worden. Bij echte peultjes kan de gehele peul in jonge toestand gegeten worden. Peultjes zijn ook tot de familie van de erwten behorend, namelijk de variëteit Pisum sativum var. Saccharatum. Soms zie je in een peultje nog een jonge zaad (erwt) in babystadium.

Van Nederlandse bodem kan je maar kort pelen eten, maar dat is geen reden om geen peulen in je moestuin te zetten. Zet er dan gelijk een rijtje kapucijners maar dan vijf rijen verder. Persoonlijk vind ik verse kapucijners echt lekkerder dan verse doperwten. Die toch al behoorlijk lekker zijn. Zet dan gelijk bonenkruid en tuinbonen. De eerste natuurlijk onmisbaar bij bonen, maar tuinbonen zijn jong rauw in z’n geheel als peul het einde in een salade.

Peulen koken.

Koken in weinig water met wat zout of in groente bouillon.

Gekookte peulen afgieten en dan een klontje boter erbij

Gekookte peulen afgieten en dan een klontje boter erbij

Nooit langer dan een minuut of negen, want ze moeten nog knapperig zijn. Klontje boter en wat verse nootmuskaat.

nootmuskaat met rasp

Peulen zijn natuurlijk ook zo goed te roerbakken. Bak eerst wat fijngesneden ui, wat geperste knoflook, vers gehakte gember en wat Spaanse peper in wat olie aan.

Begint de ui te kleuren de peulen erbij en even aanbakken. Dan liefst wat lente ui in schijfjes , een steel citroen gras en 200 cc groente-bouillon toevoegen. Koken tot de peulen gaar , maar nog steeds knapperig zijn.  Naar wens kan je nog van alles toevoegen. Peulen smaken goed bij gebakken kipreepjes, garnalen met extra sambal maar ook combinaties met noten werken ook  zeer goed.

peulen met grote garnalen

 

 

LEKKERE GROENTE VAN HET SEIZOEN : NEDERLANDS DIS

 

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>