
Een populaire soep van net na de tweede wereldoorlog. Oorspronkelijk gemaakt van het kooknat van spinazie. Door daar fijngesneden blokjes gekookt ei door te doen, werd dat nat wat feestelijker gemaakt.
Mimosa-soep is tegenwoordig een echt naar spinazie smakende soep geworden, die door het fijngehakte gemengde gekookte eiwit en eigeel een waardige soep voor een zondag is geworden.
MIMOSASOEP
NODIG
- ½ kilo spinazie ( fijne of wilde)
- ½ liter groentebouillon
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 glas melk of room
- Peper, zout en nootmuskaat
Was de spinazie, laat het goed uitlekken. Smoor het in een pan met een beetje boter aan tot het geslonken is. Snij naar smaak en behoefte de spinazie eventueel kleiner.
Smelt de boter in een soeppan. Doe er dan de bloem bij. Even laten doorpruttelen, wel roeren. Nog steeds roerend de bouillon( koud) en de melk of room erbij. Aan de kook brengen en enige minuten zachtjes al roerend laten doorkoken, zodat een mooi romig gebonden geheel ontstaat. Spinazie met alle vocht erbij. Goed roeren. Op smaak met peper, zout en nootmuskaat ( vers geraspt).
Dan voor de topping kan je in de simpelste vorm hardgekookte eieren heel kleinsnijden.
MIMOSA EIEREN
Maar echte mimosa eieren maak je in een oven. Beboter een kleine bakvorm of een bakje of kopje.
Meng 2 eieren of 4 dooiers met een eetlepel melk en iets zout en peper. Goed loskloppen en door een zeef in de bakvorm gieten. Zet de bakvorm in een pan met water tegen de kook aan en laat zo het eimengsel stollen ( 10 minuten of zo). Je kan het eimengsel ook in een warme oven , ook weer in een bakje bijna kokend water zetten.
Is het mengsel gestold, dit storten en zeer fijn snijden en over de soep strooien.
* Voor deze soep maak je eerst zelf een heerlijke groentebouillon, kijk maar op:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
LEUKE OUDERWETSE SOEPEN : NEDERLANDS DIS