Drie in een pan zijn vaak gemaakt als vervanging van brood. Door ze kleiner dan pannnekoekn te bakken werden ze ook hoger en lijken zo meer op broodjes.
Echt oud Nederlands gerecht, drie in de pan, als tussendoortje of als warm nagerecht. Het heet drie in de pan, omdat je er 3 tegelijk in de koekenpan kon maken. Het bevat ei en bakpoeder om luchtig te worden, waarschijnlijk een neiwue tijdse versie in plaats van gist zoals bij traditionele pannenkoeken en brood. Ook kunnen drie in een pan zonder de rijstijd onmiddelijk gegeten worden.
DRIE IN EEN PAN
- 1 ei
- boter of olie
- wat zout
- 1 glas melk
- snufje kaneel
- 50 gram poedersuiker
- 200 gram tarwebloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram rozijnen
- 50 gram krenten
Zet de rozijnen en krenten ( na deze gewassen te hebben) een nacht in de week in bijvoorbeeld oude thee. Giet de rozijnen en krenten de volgende dag af. Zeef het meel in een kom met het zout en maak een kuiltje in het midden. Schenk bijna alle melk in het kuiltje en voeg het ei toe. Maak hier al roerend ( garde) een glad beslag van. Voeg dan de rest van de melk toe.
Voeg de afgegoten rozijnen & krenten aan het beslag toe.
Verhit een koekenpan met wat olie of boter. Giet drie hoopjes deeg in de pan.
Bak de kleine pannenkoekjes aan beide zijden gaar en bruin.
Dan bestrooien met kaneelpoedersuiker. ( op 50 gram fijne suiker ongeveer een theelpel kaneel)
Voor lekkere poffertjes:
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/poffertjes/
Maar voor pannenkoeken:
https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pannenkoek/
Ook al zo lekker, drie-in-de-pan.
Die maak ik af en toe wel.