HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HEERLIJK KWARKGEBAK natuurlijk uit KAAS, MELK & ZO

Op het platteland, zeker in streken waar men zelf kaas maakte, werd platte kaas of verse kaas of kwark gebruikt in het deeg voor gebak. Dit geeft lekkere gebak, of je die nu in een oven of gefrituurd klaar maakt. Vooral in sommige streken in het oosten en het zuiden van de lage landen is die traditie nog in de huidige tijd voortgezet, maar ook hier begint dit gebruik langzaam te verdwijnen.

verse kaas of kwark

Met kwarkdeeg als basis kan je zowel zoete als hartige taarten maken.

HET DEEG VOOR KWARKTAART

NODIG:

 • ¼ kilo magere kwark ( zonder vocht)
 • 250 gram bloem
 • 200 gram boter (kamertemperatuur)
 • Wat zout

Zeef het zout en de bloem in een deegkom. Voeg de kwark en de boter bij de gezeefde bloem. Snij met twee messen (dat gaat gemakkelijker dan een keukenmachine. Denk maar alleen aan de schoonmaak ervan.) de boter en kwark door de bloem. Als de boter en kwark goed verdeeld is en er brokjes deeg ontstaan, kan je met de hand dit  tot een samenhangend deeg kneden. Als het deeg te nat is voeg je wat extra bloem toe. Kneed alles tot een bal. Verpak dit in folie en zet het zeker een uur koel weg. Het deeg kan in een koelkast bewaard zeker een week van te voren gemaakt worden.

 • Voor zoet gebak kan men afhankelijk van de vulling wat vanillesuiker of citroenrasp door het deeg doen.
 • Ook voor een hartige taart kan men het deeg op smaak maken, bijvoorbeeld met kerriepoeder of fijn gehakte tuinkruiden.

Rol het deeg dun uit op een stenen blad of op je aanrecht. Wel eerst dit vlak dun met bloem bestuiven.quichevorm Gebruik een lage keramieke of metalen taartvorm ( liefst met losse bodem). Bestrijk deze royaal met gesmolten boter of olie. Leg hier een deegflap in en snij het deeg op de rand met een mes vlak.

Voor een hartige taart met groente ( die vocht afgeven bij het bakken) kan men  het deeg bestrooien met paneermeel of beschuit of broodkruim. Dat zorgt er voor dat het deeg niet te nat wordt en dan onregelmatig of niet gaart.

Mogelijke vulling voor hartige taart:kwarktaart met groente en kaas

 • Plakjes tomaat met kruiden, peper en zout aangevuld met kaas  of kleine stukjes spek of (rauwe) ham
 • Ringen gebakken ui met peper, zout en weinig suiker op smaak gemaakt met geraspte oude boerenkaas ( gebruik salie hier als kruid)
 • Geblancheerde groente als broccoli , bloemkool of koolrabi met plakken  met Friese nagel- of komijne-kaas.
 • Geitenkaas met plakjes peer.

Mogelijke zoete vulling:

Hierbij kan men  gemalen noten en/of griesmeel op het deeg strooien om vocht uit het fruit te binden.

 • Plakjes appel met kaneel, citroensap en suiker ( en wat rum)
 • Alle vruchten uit pot of blik ( het vocht dan van te voren binden met maïzena)
 • Combinaties van noten en fruit.kwarktaart met fruit

Bal de taarten af in een voorverwarmde oven op 225 °C.

In maximaal ongeveer een half uur is dit gebak heerlijk afgebakken. Nog warm eten van kwarktaart geeft vaak meer smaak, maar ook afgekoeld smaken deze taarten overheerlijk.

* Bij de hartige taarten kan met een romige kwarksaus met verse kruiden en knoflook serveren, bij de zoete taarten geslagen room gemengd met kwark en vanillesuiker of kaneel ( en wat zout).

Voor de groene kruidensaus kijk op : https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-groene-saus-of-apostelsaus/groene kruidensaus

Natuurlijk kan men de kwark of platte kaas ook zelf maken: https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-kwark-om-echt-zelf-te-maken/

kwark

LEKKER ETEN VAN ALLE TIJD VOOR ELK MOMENT VAN DE DAG :  NEDERLANDS DIS

koken neddis

TRADITIE < WAAR OOK VANDAAN>  MAAKT ETEN ECHT LEUKER

 

 

2 Responses to “HEERLIJK KWARKGEBAK natuurlijk uit KAAS, MELK & ZO”

 1. Trijntje schreef:

  Hallo ,

  Als je volle kwark gebruikt voor het deeg,is het dan nog nodig om er boter door te doen!

  1. admin schreef:

   beste Trijntje,

   als je voor kwarkdeeg volle kwark gebruikt, zit er in de hoeveelheid kwark maximaal 25 gram room. Maar dat is bij room kwark. Bij gewone volle kwark is dat afhankelijk van het merk maximaal een gram of 9. Dat kan je in mindering brengen op de hoeveelheid in het recept aangegeven aan boter voor het deeg. Maar het verschil is niet zo veel als je in eerste instantie zou denken.
   Veel bakplezier,
   paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>