HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BISSCHOPSWIJN of toch wat anders te drinken voor PAKJESAVOND

sinterklaas

Nadat we lekker hebben gegeten begint voor velen in de lage landen op 5 december ’s-avonds pakjesavond. Elke familie heeft daarvoor zijn eigen tradities. Waarbij we vaak hulp van buren of kennissen inschakelen. Wie heeft niet met een zwarte handschoen op een ruit of deur moeten bonzen, nadat men eerst met een zware zak heeft lopen schouwen . Een zak die ineens wonderwel in je hal of schuur stond. Ook het gooien van handenvol met strooigoed hoort zo tot de traditionele burenplichten.

Maar als je na zo’n  actie thuis op je eigen pakjes zit te wachten is iets lekkers te drinken wel zo aangenaam. Iets meer dan een kopje thee of koffie.

Vaak maken we heerlijke chocolademelk,. Voor mij liever zonder het ouderwetse vel. ( lees erover op: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/2315/).chocolademelk

Eigenlijk is er maar een drank gepast, zeker als het buiten nu echt wat kouder is geworden en de wind regen tegen de ramen laat kletteren: Bisschopswijn.

RECEPT: Bisschop volgens het Haagse Kookboek

warme wijn

Nodig:

  • 1 fles rode wijn
  • 1 sinaasappel of mandarijn ( onbehandeld)
  • enige kruidnagels
  • een pijpje kaneel
  • foelie of 1 nootmuskaat
  • ongeveer 75 gram rietsuiker

De wijn met 1 fles water verdunnen. De kruidnagels in de sinaasappel of mandarijn steken en deze met de pijpkaneel en het stukje foelie of de hele nootmuskaat enige uren laten trekken op een zacht vuur. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken. De kruiden uit de wijn nemen en met suiker op smaak maken.Petroleumstel

  • Een petroleumstel is ideaal om bisschop te laten trekken.bisschopswijn

In het Margrietkookboek wordt de halve hoeveelheid wijn en water met een sinaasappel met 3 kruidnagels, foelie en kaneel enige uren, zonder te koken, af getrokken. Maar dan wel 75 gram suiker er door gemengd. De bisschop was dus toen veel zoeter. Maar dat is nog uit de tijd dat het boek 2 ½ gulden kostte en Margriet  “de Nederlandsche Huisvrouwen veel succes wenscht”.!

 

Wil je wat anders, we kennen in deze streken nog veel meer warme traditionele dranken voor de koude donkere dagen. Wat te denken van Anijs- en Saliemelk: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/kaas-melk-zo-anijs-salie-melk/anijsblokjes

Friese boerenkoffie, wat eerst niet zo lekker lijkt maar echt goed smaakt op een stevige vorstdag.

https://www.nederlands-dis.nl/dranken/fryske-boerekofje/friese koffie

Of de daarop lijkende variatie uit Groningen, die toch heel anders smaakt: Haltbier. Lees erover op: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/heet-bier-uit-groningen-haltbier/warm bier

Of de nieuwjaarsdrank Slemp: https://www.nederlands-dis.nl/dranken/slemp/

donkere dagen voor kerstmis

Er valt nog genoeg om uit te proberen in de donkere dagen voor Kerstmis.

 

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

EEN HEERLIJK AVONDJE : NEDERLANDS DIS

storm

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>