HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PANNENKOEKENPAP PAP & BRIJ 10

pannenkoeken

Pannenkoeken hoorden niet lang geleden tot de vrijwel dagelijkse kost van veel Nederlanders. Ze zijn goedkoop en snel te maken. Normaal werden hier pannenkoeken van gistbeslag gemaakt, waarvan het deeg een tijd lang vooraf stond te rijzen op een warmen plek in de keuken. Netjes afgedekt met een keukendoek. Van die pannenkoeken schoten er altijd wel wat over en daar kon dan weer pap van gemaakt worden. In de zomer werd vaak al in de avond ervoor de pannenkoeken in stukken gebroken en in karnemelk weg gezet. Deze werden dan overstrooid met wat bruine suiker in de ochtend koud gegeten.

Ook in de oogsttijd als iedereen in een boerengezin aan het werk moest zijn was “karnemelk met pannekoke” de ideale maaltijd. Maar dan werd de karnemelk met stukken pannenkoek wel al roerend verwarmd.

Ook in de andere landelijke gebieden in het oosten van het land werd deze pap gemaakt, zeker in families waar pannenkoek het dagelijkse brood was.

Recept

  • 2 of 3 gewone boerenpannenkoeken
  • 1 liter karnemelk
  • Wat zout
  • Bruine suiker of stroop naar smaak

Zet de karnemelk op het vuur en verwarm tot een graad of tachtig. Het hoeft niet te koken. Voeg wat zout en de pannenkoeken in stukjes gebroken er bij. Nu zachtjes 5 minuten laten doorwarmen. Roeren is wenselijk.

pap van volkoren boekweit pannenkoeken

pap van volkoren boekweit pannenkoeken

Voor boerenpannenkoeken werd meestal boekweitmeel gebruikt.

Om een gistbeslag goed te laten rijzen, werd als men het kon betalen een gedeelte tarwemeel bij de goedkope of zelfgeteelde boekweitmeel toegevoegd.

Recept gewone boerenpannenkoeken:

  • 500 gram meel ( boekweit met wat tarwemeel)
  • 50 gram verse gist
  • ½ liter melk en 1/2 liter water, of 1 liter karnemelk ( boeren die zelf kaas maakten gebruikten vaak de wei om pannenkoeken te maken)
  • Zout olie om te bakken

Gist aanmaken met wat lauw water en zo dat kan wat suiker.boekweitpannenkoek

Meel in een kom scheven. Zout in de rand strooien. In het midden het gistpapje als dat is begonnen te schuimen gieten. Met de rest van de vocht tot een mooi beslag roeren. Het beslag afgedekt op een warme plek zeker 2 uur, maar liefst de hele nacht laten rijzen.

In een koekenpan wat olie warm maken ( vaak gebruikte men raapolie) en daarin de pannenkoeken mooi bruin bakken.

Eten met stroop of bruine suiker.

 

OUDE EET-TRADITIE: natuurlijk te vinden op NEDERLANDS DIS

koken neddis

koken uit het receptenboek van Nederlands Dis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>