HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SNEEUWKONINGIN een zeer traditioneel feestelijk nagerecht

melkkoker

Vroeger werd verse melk meestal gelijk gekookt. Dan kon het ook zonder koelkast nog even bewaard blijven. Maar ondanks dat werd melk toch regelmatig zuur. Daarvan werd dan vaak dikke melk of hangop gemaakt. Want eten werd niet zomaar weggegooid.

Recept voor hangop: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/hangop/

Hangop

En voor dikke melk: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kaas-melk-zo-dikke-melk-rood-fruit/

Dikke Melk met rood fruit

Dikke Melk met rood fruit

Van oorsprong werd dikke melk of hangop ook in dit nagerecht gebruikt, maar met kwark gaat het ook goed.

SNEEUWKONINGIN

rijstpudding klein

  • 100 gram paprijst of droog kokende rijst
  • Wat zout
  • Rasp van een citroen ( wel een onbehandelde)citroenschilletjes
  • Wat neutrale olie
  • 2 eieren
  • 250 gram kwark, dikke melk of hangop
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Vanillesuiker
  • ¼ theelepel poedersuiker
  • Gelatine of agar-agar
  • 1/3 liter melk

Zet de rijst op met ongeveer 1/3 liter water, wat zout en de citroenrasp. Breng tot de kook en laat de rijst doorkoken tot deze helemaal gaar is ( de tijd is afhankelijk van de soort rijst die men gebruikt).puddingvorm

Bestrijk een pudding vorm met olie en zet deze het liefst in de koelkast kook weg (op zijn kop).

Scheid de twee Ieren. Klop de ei-gelen los en samen met de kwark of iets dergelijks met de suiker en wat vanillesuiker tot een soort luchtige crème.

Gebruik de gelatine of agar-agar volgens recept. ( gelatine moet men in zeer  koud water voorweken).

Verwarm ongeveer een ¼ liter melk tot dat deze kookt. Voeg er van het vuur af de agar-agar of gelatine door. Agar – agar moet men meestal nog een paar minuten zachtjes laten doorkoken. Gelatine moet men eigenlijk nooit koken.

Meng er dan de gare , uitgedropen rijst bij en het mengsel van de ei-dooiers met de kwark of dikke melk. Giet de rest van de melk erbij.

Maak een schaaltje schoon met een stukje citroen en maak ook de gardes schoon met dit stukje citroen. Klop nu de eiwitten met heel weinig poedersuiker en een paar korrels zout zeer stijf.

Spatel het eiwit door de rijstpudding. Roer het voorzichtig door elkaar en stort het in de puddingvorm. Zet de pudding koud afgedekt weg, het beste een paar uur in een koelkast.

Haal net voor het eten, de pudding uit de koelkast en stort deze op een mooie schaal.

sneeuwkoningin

DE KERSENSAUSkersensaus 1

  • ½ liter weckpot met kersen of een pot kersen op siroop
  • Wat citroensap
  • 50 gram rietsuiker
  • 3-4 eetlepels maïzena of aardappelmeel
  • Paar lepels cassia of bessen- of kersen likeur

Laat het sap van de vruchten in een zeef uitdruppen in een pan.

Voeg de citroensap erbij en vul de vloeistof in ieder geval zonodig aan met water of koude kruidenthee tot 1/3 liter.

Breng samen met de suiker  tot de kook, meng er de aangelengde zetmeel bij. Goed er door roeren en op een zacht vuur helemaal gaar koken. Voeg na het koken, de vruchten erbij en laat of helemaal afkoelen of geef de saus met vruchten nog warm bij de sneeuwkoningin.sneeuwpudding met warm fruit

De likeur werd of door de saus gemengd of apart per persoon er bij gedruppeld.

  • Met Pasen werd de pudding normaal met witte chocolade eieren of witte chocolade rasp afgewerkt.
  • SNEEUWKONINGIN als traditionele Gelderse bruiloftpudding:  Werd deze sneeuwkoningin traditioneel bij een bruiloftsmaal gebruikt, dan werd er cassia door de saus gemengd. En werd de pudding met een saus op basis van frambozen eventueel samen met rode bessen gemaakt. En werden rozenblaadjes samen met de vruchten op en rond de pudding verdeeld.

RECEPT CASSIA, de GEL:DERSE TRADITIONELE HUWELIJKSDRANK:  http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/gelderse-cassia-een-heel-oude-huwelijksdrank/

Cassia drank

TRADITIONELE NAGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

rijstpudding met rode bessen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>