HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TOMATENPUREE            HEERLIJKE VOORRAAD

tomaten in vele soorten

Als je veel tomaten oogst kan je natuurlijk overheerlijke zomerse tomatensoep maken. Maar nadat je de overvloed ook al tot tomatensaus en in gemengde gerechten hebt verwerkt moet je op zoek gaan naar andere methoden om van de tomaten later te kunnen genieten. Recept zomerse tomatensoep: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/zomerse-tomatensoep-een-heerlijke-traditie/tomatencremsoep

Tomatenketchup in een wel of niet hete variatie kan je natuurlijk ook voor je voorraad verwerken, maar dan blijven er nog genoeg tomaten over om iets mee te doen. Recept ketchup: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/frietcultuur-de-sausen-ketchup-currysaus/tomatenketchup

Dus gaan we zelf tomatenpuree (  Passata di pomodoro)  maken.

tomatenpuree lekker!

TOMATENPUREE

Voor 2 grote potten, maar het is slimmer om een hoeveelheid kleine afsluitbare potten hiervoor te verzamelen.

( Potten en deksels goed wassen met soda. Naspoelen met kokend water. Laten uitlekken en droog laten worden. Met een schone keukendoek nadrogen.)

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2 stevige uien
  • Weinig of geen zout

Was de tomaten. Snijd ze in kleine stukjes. Neem een roestvrijstalen kookpan en doe ede tomaat in stuken in. Snij de ui fijn en voeg toe. Zet het op het vuur. Voeg er eventueel heel weinig water toe als het te droog gaat worden en voeg nu eventueel zout toe. Breng het tot koken en kook alles tot moes ( maximaal ongeveer 10 minuten ). Passer alles door een zeef ( gebruik een houtenlepel) of gebruik een draaizeef. Doe alles in de potten en maak de randen met keukenpapier goed schoon.

Pasteuriseer de tomatenpuree.

Gebruik een grote kookpan of een weckketel.

Bij een gewone pan legt men een rooster of een plat bord op de bodem. Zet alle potten in de pan, maar zorg ervoor dat de potten niet (tegen elkaar en)  tegen de wand staan. Zorg dat de potjes voor 2/3 onder water staan. Verwarm het water langzaam tot zeker 75 ⁰C. Houdt de inhoud minimaal een halfuur op deze temperatuur. Haal de potten na het pasteuriseren met een houten tang uit de pan. Zet ze op een houten plank of tafel om ze langzaam te laten afkoelen. Dek ze af met een theedoek.tomatenpuree in potjes

Voorzie alle potjes na het afkoelen van een etiket met maakdatum en wat er inzit.

Na koeling in een koele, donkere plek bewaren ( kelderkast of kelder bij voorkeur of een kast in de schuur – men dan moet men wel zorgen dat dit niet in de winter bevriest).

Gebruiken als andere tomatenpuree. Maak er in de winter eens tomatensoep mee: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/soep-tomatensoep/

tomatensoep met rijst 1925

IN HET SPAARZAME KEUKENBOEK van de Vlaamse Oud-Tafelhouder P.E. Cauderlier ( 1812 – 1887) uit Gent vinden we ook een geschikt vergelijkbaar recept. Het oorspronkelijke recept is uit 1861.vlaams kookboek 1

INGELEGDE GOUDAPPELS ( Conserve de tomates)

“….Verschaf u zeer rijpe goudappels, snijd ze in tweeën en laat ze vijf minuten koken. Doe de vruchten in eene teems ( = zeef) , die geplaatst is op een pot bestemd voor het opvangen van het sap. Doe dit sap in eenen dieperen pot, opdat het zou kunnen zinken. Hebt ge daartoe den vereischten tijd, het is beter al het sap te laten verkoken. Door het verkoken bekomt ge een sterk gebonden sap, roodkleurig en sterk gezuurd. ’t Is dit sap, dat den smaak en de kleur aan de ingelegde goudappels geeft.

Als de op de teems gebleven tomaten er doorgestoken zijn, voeg ze bij de verkookte jeugd ( = sap, jus). Laat dit alles eenige minuten koken, en doe het in flesch, welke gij dicht stopt, met nieuwe en beste kurken. Bind de stopsels gelijk die der Champagne-flesschen.

Beleg met hooi of stroo, tot de hoogte van 10 centimeters, den bodem van eenen ketel; stel daarin de flesschen, met hooi er tusschen, opdat het schokken geene zou breken. Giet er koud water in tot de hoogte van stopsels, en stel den ketel op een stil vuur.

De flesschen en haar inhoud moeten gelijktijdiglijk warm worden.  Zonder deze voorzorg zou het verschil van de binnenkoude met de buitenhitte de flesschen doen springen. Zijn ze klein, 25 minuten zieding zijn voldoende; zijn de flesschen wat groot, laat ze gedurende 30 minuten zieden, en zo voort. Stel de ketel op den grond, neem er de flesschen uit, en als ze gansch gekoeld zijn, overstrijk de stopsels met lak…..”

  • Eigenlijk is er dus niet veel veranderd. En de methode om stro of hooi tussen de flessen bij het pasteuriseren te doen, lijkt me slim.
oude blikjes tomatenpuree

blikjes tomatenpuree uit 1938

HEERLIJKE VOORRAAD : NEDERLANDS DIS

veeltomaten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>