HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TRADITIONELE WARME WINTERDRANK

OUDERWETSE WARME DRANKEN in de winter.

VAN VROEGER

ouderwetse koffiemolen

Koffie en thee nemen tegenwoordig de belangrijkste plaats in bij de warme dranken. Ook daar zien we een ontwikkeling naar meer smaken en vaak meer verantwoord verbouwde producten. Naast gefermenteerde zwarte thee en groene thee zijn thee gemaakt met mengsels van of met kruiden en bloemen hier nu volledig normaal geworden. Ook de wijze waarop we koffie-zetten en hoe we dat serveren heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Oude warme dranken als Slemp hoorde vroeger nog bij het ouderwetse schaatsen en hoorde bij de nieuwjaarviering. Voor een recept van Slemp klikt met op: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/oud-nieuw-slemp/

Schaatsen met Koek & Zopie is net zo zeldzaam geworden als Slemp. Zopie was trouwens een warm gemaakt bockbier, getrokken met specerijen en versterkt met een scheut rum.  In Zeeland maakt men nog warm bier voor Sint, flip of flup: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/flip-of-flup-zeeuwse-traditie-voor-sint/

En Groningen kent nog zijn Heit Bier: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/heet-bier-uit-groningen-haltbier/

CACAO

De meeste mensen maken warme chocolademelk voor Pakjesavond. Liefst met opgeklopte slagroom (vaak tegenwoordig uit een spuitbus) en eventueel met een scheut rum voor de stevige drinkers. Zelfgemaakt met cacaopoeder smaakt dat het lekkerst: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/chocolademelk-uit-de-recepten-met-kaas-melk-zo/

Hoewel velen dat tegenwoordig in een magnetron warm maken: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/warme-chocolademelk-gemaakt-van-chocopasta/

WARME WIJN

Traditioneel maakten wij hier vroeger Bisschopswijn, warme rode wijn met sinaasappel (en/of citroen), kruidnagels, kaneel en vaak ook andere kruiden.

Maar ook warme wijn op basis van zoete witte wijn was vroeger hier gewoon.

Recepten voor bisschopswijn variëren, maar de drank moet nooit gekookt maar slechts vrij warm worden afgetrokken. Anders wordt de drank bitterder en bevat het bijna geen alcohol meer.

BISSCHOPS

  • 1 fles rode wijn of
  • Een halve liter rode wijn en een ½ liter rode druivensap of
  • 1 fles rode wijn en een stevig glas rode port

 

  • 1 onbehandelde sinaasappel
  • 10 kruidnagels
  • 2 pijpjes kaneel en een stuk gember
  • Naar smaak eventueel nog nootmuskaat of (ster-)anijs
  • Naar smaak eventueel wat donkere basterdsuiker

Snij de sinaasappel doormidden en steek de kruidnagels in de schil. Giet de wijn en andere drank in een kookpan met de overige ingrediënten. Verwarm de drank net niet tot het kookpunt en laat het op een heel klein pitje zeker een uur aftrekken. Ingepakt in een hooikist of een warme handdoek kan je het ook van het vuur af een nacht laten aftrekken. Zeef de drank en verarm het eventueel iets.

Sommigen gieten er graag een glaasje sterke drank of likeur door.

WITTE WARME WIJN

  • 1 fles witte zoete wijn
  • 1 onbehandelde citroen
  • 1 onbehandelde sinaasappel of mandarijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 vanillestokje
  • (eventueel wat steranijs of gewone anijszaden)
  • Naar smaak een weinig (riet-)suiker of bloemenhoning

Gebruik geen goede wijn voor deze drank, ook een droge wijn is geschikt, maar voeg dan zeker wat meer zoetmiddel erbij.

Rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Snij de sinaasappel of mandarijn door en steek er de twee kruidnagels in. Doe alles in een pan en breng tot bijna aan de kook. Trek het op een zacht vuur een uurtje met deksel erop af. Zeven en gelijk serveren.

Sommigen mengen het dan met opgeklopt eiwit of heel ei.

 

WARME BISSCHOPSDRANK zonder alcohol.

Gebruik de recepten voorwarme bisschop of witte wijn maar gebruik voor de bisschop rode druivensap en voor de witte warme drank witte druivensap. Houdt er rekening mee dat druivensap van nature erg zoet is.

Extra kardamon-zaden door de peulen te kneuzen worden er vaak bij meegetrokken.

Al eerder schreven we over bisschopswijn: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/sinterklaas-bisschopswijn/

Andere lekkernijen voor Sinterklaas-tijd: http://www.nederlands-dis.nl/lekkernijen-uit-de-sinterklaastijd/

GENIETEN VAN DE WINTERTIJD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>